Marginalci in večni drugi

V sodelovanju s festivalom Fabula je v SNG gostoval hrvaški pisatelj Kristian Novak. V pogovoru z Boštjanom Naratom je v torek odstrl ozadja svojega novega romana Cigan, ampak najlepši ter spregovoril o gledaliških in filmski adaptaciji svojih del. Pogovor je bil prvi predfestivalski dogodek Mesta knjige 2020.

 S Kristianom Novakom (desno) se je pogovarjal   Boštjan Narat.   Foto: Rebeka Bernetič
S Kristianom Novakom (desno) se je pogovarjal Boštjan Narat.  Foto: Rebeka Bernetič

NOVA GORICA > Kristian Novak je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev, ki je z romanom Črna mati zemla navdušil celotno regijo in tudi slovenske bralce. Z romanom Cigan, ampak najlepši je še presegel predhodnika in je bil razglašen med drugim za roman leta. V njem pripoveduje o marginalcih; mladem Romu Sandiju, ki se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico, ki je po krivici izgubila službo, Nuzatu, Kurdu iz Mosula, ki beži pred nevarnostjo in išče boljše življenje, piarovcu zagrebške policije Plančiću, ki skuša prikriti škandal. Roman, ki ga je mogoče brati kot napeto kriminalko in hkrati kot socialno dramo sedanjosti, je pravkar izšel v prevodu Đurđe Strsoglavec.

Novak ga je v pogovoru z Boštjanom Naratom predstavil tudi novogoriškemu občinstvu v SNG na predfestivalskem dogodku Mesta knjige 2020, ki bo na temo obrobja v Novi Gorici med 29. majem in 6. junijem. Prav teme obrobja se je Novak dotaknil tudi v Novi Gorici. Kot je dejal, se v svojih delih pogosto ukvarja z Međimurjem, od koder izhaja. Povedal je, da je imel zaradi besede cigan v naslovu novega romana, ki ga je dobil po besedilu turbofolk pesmi Ljube Aličića, na Hrvaškem težave. Poudaril je, da so međimurski cigani dvojni Drugi: poleg tega, da so v Međimurju marginalizirani, se tudi sami ne čutijo kot del ostalih romskih skupnosti na Hrvaškem, zato ne marajo oznake Rom, ampak se imenujejo Cigani. Povedal je še, da je pri pisanju intervjuval mnoge međimurske Rome, ki jih je v pogovoru imenoval informanti, največje težave je namreč imel ravno z likom Roma Sandija. Z mnogimi je še vedno v stiku.

Z Naratom sta se pogovarjala tudi o različnih sodelovanjih - o predstavi Cigan, ampak najlepši na odru HNK Zagreb v režiji Ivice Buljana, ki bo gostovala tudi v Sloveniji, in o tem, da z režiserjem Rokom Bičkom delata na filmski adaptaciji romana Črna mati zemla.


Najbolj brano