Levica ostro proti županu

Na včerajšnji seji občinskega sveta sta Maja Tašner Vatovec in Alan Medveš iz Levice, nekdanja zaveznika župana Aleša Bržana, ostro kritizirala njegove kadrovske poteze. Očitata mu korporativno higieno, ki da ni bistveno drugačna od prejšnje oblasti. Celo slabša je, opozarjata.

Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Čeprav je Aleš Bržan pred dnevi zatrdil, da občinski svetniki na tokratni seji še ne bodo odločali o zamenjavi nadzornikov Marjetice, so to točko včeraj nepričakovano uvrstili na dnevni red.

Res je, da je župan takšen scenarij ob nedavni razrešitvi direktorja Marjetice Alfreda Draščiča sicer napovedal in se pri tem skliceval na nekakšen “reset”, nov začetek in korporativno higieno, toda včeraj svetniki njegove jasne obrazložitve, čemu predlogi za zamenjave, niso dočakali.

Novi nadzorniki

Kadrovski vrtiljak v nadzornem svetu Marjetice se je zavrtel tako: Tomaž Slavec (Levica) in Vojko Rotar (predlagal ga je Gašpar Gašpar Mišič) sta morala svoji funkciji prepustiti Petru Bolčiču (vodja kluba samostojnih svetnikov, nekdanjih Popovičevih privržencev) in Vladu Krivcu (LAB), medtem ko bo Davorja Briševca, ki začasno opravlja funkcijo direktorja tega javnega komunalnega podjetja, nadomeščal Boštjan Aver (direktor Komunale Logatec).

Da so bili v županovi koaliciji glede novih imen nadzornikov očitno še precej neusklajeni, priča sprememba gradiva tik pred sejo. Sprva je namreč pisalo, da bo ob Bolčiču član nadzornega sveta Denis Paliska (bil je županov družbenik v podjetju Agencija BM), Averjeveva pozicija pa je bila najprej predvidena za Krivca.

Slavca je novica o zamenjavi presenetila. “Uradno ne poznam strokovnih razlogov. Ko sem o tem vprašal župana, je bil očitek politična opcija, ki me je predlagala za člana. Od trenutka, ko smo župana seznanili s težavami v Marjetici in z nekdanjim direktorjem Draščičem, so se začele diskreditacije in rušenje nadzornikov,” meni.

Tomaž Slavec

Pravi, da je ponosen na svoje delo v nadzornem svetu, saj da se ni oziral na dobrobit župana in Draščiča, temveč je deloval v dobrobit občanov. “Upam, da novi nadzorniki ne bodo podlegli vplivu župana, njegovih svetovalcev in prijateljev,” polaga na dušo naslednikom.

“Županova korporativna higiena ne pomeni nič drugega kot delitev plena: malo tistim, ki ga lahko izsiljujejo, malo pa prijateljem in družini, kot to počnejo mafijski klani. Četudi ni v skladu z zakonom, ki veleva izogibanje nadzornih funkcij občinskih svetnikov v javnih podjetjih,” opozarjajo v Levici.

Hrvatin je direktor ZD

Vneta razprava je sledila tudi pri točki o soglasju k imenovanju zdajšnjega vršilca dolžnosti Igorja Hrvatina za direktorja Zdravstvenega doma Koper. V Levici imajo kup pomislekov tako o kandidatu kot o postopku izbire, dvomijo pa tudi v kompetentnost in transparentnost sveta zavoda. Ob tem velja spomniti, da se je za ta položaj potegoval tudi Medveš.

Hrvatin je sicer od enajstih prisotnih članov sveta zavoda, prejel osem glasov podpore, medtem ko so se trije vzdržali. “Nihče ni bil proti,” ob tem dodaja Janez Starman, ki vodi komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. V občinskem svetu je včeraj za Hrvatinovo imenovanje glasovalo 20 od 26 prisotnih svetnikov, trije ga niso hoteli na tem položaju.

“Dobili smo zelo slabo kopijo prejšnjega župana. Upamo in pričakujemo, da bodo vse postopke in navedbe pričeli preiskovati vsaj ustrezni organi,” se nadejajo v Levici.


Najbolj brano