“V orkestru razvijam občutek za skupinsko delo”

14-letni saksofonist Anže Klančar Jurjavčič, učenec Glasbene šole Idrija v razredu profesorja Boštjana Zupančiča, je s svojim talentom doslej prepričal žirije že na desetih tekmovanjih.

Anže Klančar Jurjavčič Foto: GŠ Idrija
Anže Klančar Jurjavčič Foto: GŠ Idrija

Anže Klančar Jurjavčič je najbolj ponosen na zlati priznanji, ki ju je prejel lani na državnem tekmovanju Temsig in na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu. Solistično igro vestno in vztrajno nadgrajuje z dodatnimi izobraževanji na seminarjih in s sodelovanjem v orkestrih. Z navdušenjem in odločnostjo, s pozitivno energijo in predanostjo Anže Klančar Jurjavčič pripoveduje o svoji mladostni glasbeni poti, na kateri sta doslej najpomembnejši vlogi imela njegov učitelj Bojan Zupančič in oče Ivan. V Glasbeno šolo Idrija se je vpisal že pred sedmimi leti z željo, da bi igral saksofon: “Ata si je kupil sopranski saksofon, ki sem si ga prav kmalu prilastil. A ker sem bil ob vpisu v šolo še premajhen, sem najprej eno leto igral kljunasto flavto. Vsa leta je moj učitelj Bojan Zupančič, s katerim lepo sodelujeva. Je zelo natančen in dosleden, me pa tudi razume, če kdaj nisem dovolj pripravljen. On me je tudi spodbudil, da sem se začel izpopolnjevati tudi na poletnih šolah saksofona.”

Razumevajoč mentor, podpora staršev in seveda vztrajno delo so mlademu idrijskemu glasbeniku ustvarili odlične pogoje za uspehe tudi na desetih tekmovanjih, na katerih je osvojil tri srebrne in sedem zlatih priznanj. Tekmovanja mu pomenijo spodbudo za nadaljnje delo in nagrado za opravljeno učenje, a se hkrati zaveda, da so potrebna tudi dodatna izobraževanja in zato v poletnih mesecih redno obiskuje tudi seminarje priznanih slovenskih in tujih profesorjev na Bledu in v Kranjski Gori.

Primorski glasbeni talenti na Radiu Koper

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gosti tokratne rubrike so trije učenci Glasbene šole Idrija, ki so na lanskem državnem tekmovanju Temsig v svojih kategorijah osvojili zlata priznanja. Ob Anžetu Klančarju Jurjavčiču bomo predstavili še 11-letno oboistko Smillo Hiti, ki je pod mentorstvom profesorice Ane Souza Leban prejela zlato plaketo v 1. a kategoriji ter 11-letnega klarinetista Gregorja Govekarja, učenca Igorja Vrhnjaka, ki je tudi nastopil v 1. a kategoriji. Vsi trije idrijski glasbeniki se bodo ob klavirski spremljavi Nade Komnenić in Ane Souza Leban predstavili s skladbami, ki so jih izvedli na tekmovanju.

Veliko pozornosti Anže namenja tudi igri v orkestru. Je član šolskega orkestra. Že vrsto let sodeluje tudi v orkestru saksofonov SOS Junior, ki deluje v okviru KD Sekvoja: “Vaje imamo vsak mesec, pred pomembnimi turnejami pa tudi večkrat. Gostovali smo že v Beogradu, Budimpešti, Bratislavi, Zagrebu, letos pa se odpravljamo na gostovanje v Francijo. Igra v orkestru mi pomeni neke vrste samokontrolo, preverjanje samodiscipline, razvijanje občutka za skupinsko delo in druženje z vrstniki.”

Anže razmišlja, da bi glasba postala njegov poklic: “Šolanje želim nadaljevati na Umetniški gimnaziji Koper, nato pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.”

Ob klasični glasbi - najbolj ga impresionira obdobje neoklasicizma - ga navdušujeta tudi jazz in pop glasba. Njegovi izbranci so Kenny G, skupina Five sax in Luka Šulić. V prostem času rad kolesari, teče v naravi, igra hokej na rolkah, teče na smučeh in se v svoji domači delavnici preizkuša v elektroniki.

Tatjana Gregorič (Radio Koper)


Najbolj brano