Skozi sanje v kruto realnost

Šest dijakov, članov Amaterskega mladinskega odra (AMO) SNG Nova Gorica, bo danes ob 18. uri na malem odru premierno uprizorilo avtorski projekt Maturantski sanjski ples. V predstavi so mladi igralci malce bolj stereotipni kot sicer, eden od njih na dogodek gleda skozi družbenokritične oči, drugi skozi sanjska očala.

Dijaki novogoriške gimnazije bodo uprizorili maturantski ples.  Foto: SNG Nova Gorica/Sašo Štih
Dijaki novogoriške gimnazije bodo uprizorili maturantski ples.  Foto: SNG Nova Gorica/Sašo Štih

NOVA GORICA > Mlada ekipa ljubiteljev odrskih desk - vsi so dijaki novogoriške gimnazije - bodo danes ob 18. uri na malem odru SNG Nova Gorica uprizorili igro Maturantski sanjski ples. “To je nekoliko drugačna predstava, kot smo jih vajeni na naših odrih, saj gre za premiero naših najmlajših sodelavcev. Gledališče jih zanima,” je prvo uprizoritev šesterice pospremila direktorica novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec.

Trenutek, ki simbolizira prehod med odrasle

Tokratne teme so se lotili tudi zato, ker so kar trije od šestih igralcev tik pred svojim maturantskim plesom. Čaka jih namreč dan po premieri. “Glede na to, da je gledaliških tekstov za mlade igralce malo, pa še te navadno pišejo odrasli, ki mladih ne poznajo, smo se odločili, da pripravimo svoj gledališki projekt,” je povedala mentorica in dramaturginja Tereza Gregorič “Mladi namreč imajo kaj povedati. Izbrali smo trenutek, ki simbolizira prehod v odraslost, vse skupaj pa spremlja strah ...” je dodala.

Režisersko taktirko so zaupali Mojci Madon iz Avč, ki je tokrat prvič režirala predstavo na odru novogoriškega gledališča. Povedala je, da rada dela z mladimi, ki so ji tudi generacijsko blizu.

Režiserka Mojca Madon in dramaturginja Tereza Gregorič (desno)

“Celotna predstava je nastala skozi improvizacijo,” je še povedala režiserka, ki je poskrbela tudi za sceno in kostume. “Izhajali smo iz osebnih zgodb igralcev, ki so bili pri tem precej iskreni. Na podlagi tega smo zgradili like,” je dodala.

Predstava, ki naj bi govorila o enem najlepših dogodkov v življenju mladostnikov in pomeni nekakšno zrelostno prelomnico v njihovem življenju, je po drugi strani tudi osebnostna prelomnica, ki razkriva zgodbe in strahove likov v predstavi. “Govorimo tudi o močnih družbenih in osebnostnih temah, ki jih izpostavljajo liki,” je še dejala režiserka.

Družbena kritika ne manjka

Aleksandar Jovanovski, Hana Likar, Neža Lozej, Taja Pavlin, Lana Pahor in Luka Seražin so bili nad načinom nastanka predstave in delom obeh mentoric navdušeni. “Tudi mi znamo biti kdaj zelo igrivi in tečni, ampak iskreni,” so priznali v en glas in pojasnili, da so v predstavi malce bolj stereotipni kot sicer.

“Skozi igralski lik se približujem resnici samega sebe. Lik Patrika, ki ga igram, je družbenokritičen, ki mu ni veliko do maturantskega plesa. Tu se lik in jaz poveževa. Čar je tudi v tem, da ima vsak od nas neki skrit strah ...” je dejal Luka.

Vodja AMO in dramaturginja Tereza Gregorič je pohvalila zavzetost in delavnost mladih igralcev, ki so tako kot že nekaj zaporednih let pripravili svoj tekst na izbrano temo. V prejšnjih letih so se navezali na zanimivejši gledališki tekst, tokrat pa so pripravili celoten projekt popolnoma sami.


Najbolj brano