Klet že daje energijo, občina jo še bo

Pri gradu na Dobrovem bo kmalu stala polnilnica za električne avtomobile in do konca leta naj bi še eno postavili na parkirišču pri Šmartnem. To bosta prvi javni polnilnici te vrste v Brdih, zasebne pa že stojijo. Dve ima zadružna klet.

V zadružni  kleti domiselno nakazujejo, da se pri njih da napolniti 
tudi baterijo električnega avta. Občina bo eno polnilnico v 
kratkem postavila na Dobrovem, kasneje pa še v Šmartnem.  Foto: Ambrož Sardoč
V zadružni kleti domiselno nakazujejo, da se pri njih da napolniti tudi baterijo električnega avta. Občina bo eno polnilnico v kratkem postavila na Dobrovem, kasneje pa še v Šmartnem.  Foto: Ambrož Sardoč

DOBROVO >Turistični kraji pri nas se radi kitijo z nazivi, kot so ekološko in trajnostno. V ta namen se skuša ponekod vsaj malenkostno spodbujati okolju prijazne prevoze, med drugim uporabo električnih vozil. Brda vsekakor stavijo na turizem in tam smo lahko večkrat slišali, da bi radi obiskovalce, ki se po pokrajini prevažajo trajnostno. Za ta namen je občina prek turistične pisarne svoj čas izposojala električne skuterje in zdaj si je tam možno izposoditi električna kolesa, do 30 naenkrat. Nekaj malega pa je in še bo narejeno tudi za rabo avtov na električni pogon.

Občina Brda bo v okviru dveh projektov, ki ju vodi Regijska razvojna agencija severne Primorske, kupila polnilnici za električna vozila in ju postavila na dve najbolj obiskani točki na svojem ozemlju. Prva polnilnica bo stala pri gradu na Dobrovem, uporabnikom bo na voljo predvidoma še v tem mesecu. Do konca letošnjega leta pa naj bi še eno postajo uredili v Šmartnem.

Medtem ko bo občina polnilna mesta šele urejala, pa je Klet Brda to že naredila leta 2017 kot del svojega trajnostnega načrta. Polnilnico z dvema mestoma za vozila in močjo 22 kilovolt amperov je postavila na svoj parkirni prostor pri večnamenski stavbi in hkrati ob regionalni cesti.

V zadnjem obdobju v zadružni kleti opažajo, da pri njih “polnijo” imetniki električnih avtomobilov tako s slovenskega kot z italijanskega dela Brd. Pričakujejo pa povečano uporabo polnilnice med turistično sezono.


Najbolj brano