V banko, gostilno in še branit mejo

Tovarišija, ki je pred tremi leti na oder sežanskega Kosovelovega doma postavila avtorsko komedijo Buh pomagej, se v samo malo predrugačeni zasedbi in v režiji Borisa Kobala vrača s predstavo Shoesu glavo - v petek jo bodo uprizorili v Gledališču Koper in v soboto v Kosovelovem domu Sežana, oba večera ob 20. uri.

V skečih, povezanih pod naslovom Shoes u glavo, igrajo (z leve) 
Žan Papič, Dominik Vodopivec, Franko Korošec in Boris Devetak.  Foto: Andraž Gombač
V skečih, povezanih pod naslovom Shoes u glavo, igrajo (z leve) Žan Papič, Dominik Vodopivec, Franko Korošec in Boris Devetak.  Foto: Andraž Gombač

KOPER, SEŽANA >Nova komedija Shoes u glavo je krst pravzaprav že doživela, bila je silvestrska predstava v Kosovelovem domu Sežana, a so jo ustvarjalci zatem še dodelali in dopolnili, tako da bo celota prvič zaživela šele zdaj. Usoda ima rada ironijo: februarska uprizoritev je odpadla zaradi bolezni v igralski ekipi, tako da bo predstava zaživela šele zdaj, v dneh razvpitega virusa.

“Boris Kobal ni samo plagiator”

“S prvo predstavo naše ekipe Buh pomagej smo bili kar zadovoljni, imela je več kot 50 ponovitev, zato smo sklenili, da bomo naredili še kaj,” je že januarja na srečanju z novinarji dejal Žan Papič, vse bolj znan televizijski obraz, ob katerem bodo zaigrali še Boris Devetak in Franko Korošec - soborca že iz zlatih časov satirične oddaje TV Poper - ter Dominik Vodopivec, diplomirani igralec, ki je nastopil v večkrat nagrajenem Štantetovem filmu Posledice in v Baboskovem partizanskem Preboju, da kri ni voda, pa dokazuje kot sin novogoriškega igralca Milana Vodopivca, ki je širši javnosti znan kot duhovnik Bonifacij v Eni žlahtni štoriji.

Izbrisani TV Poper se ni vrnil

Pri predstavi Shoes u glavo sodelujejo kar trije člani ekipe, ki je vrsto let pripravljala satirično televizijsko oddajo TV Poper: Boris Devetak, Boris Kobal in Franko Korošec. Kakšne so danes možnosti za novo tovrstno oddajo? “Leta 2013 se je pojavila možnost za vrnitev na televizijo,” nam je na tiskovni konferenci v Sežani odgovoril Devetak. “RTV je namenila sredstva, a se je zataknilo že pri naslovu oddaje. Predlagali smo TV Poper - vrnitev izbrisanih. Rekli so nam, da so izbrisani težka tema, naj bo raje Vrnitev priljubljenih. Predlagal sem kompromis: Vrnitev priljubljenih izbrisanih. Niso bili za, ustavilo se je, do vsebine sploh nismo prišli. Ne verjamem, da bi šla danes oddaja na katerikoli televiziji skozi. Opažam, da pri nas politične satire skoraj ni več. Raje zbijajo šale o medsebojnih odnosih, Bosancih, krizi srednjih let, menopavzi ...”

Koprodukcija Shoes u glavo, ki so jo na oder postavili ekipa D Brus braders, Kosovelov dom Sežana in T.I.P. Teater iz Ljubljane, je niz “kratkih, krotkih in krutih zgodb iz našega vsakdana”. Začelo se je s skečem, postavljenim v banko, sledili so še drugi, ki se dogajajo v bolnišnici, na pokopališču, v gostilni in avtu, med srečanjem s policijo. Ker so na silvestrskem krstu ugotovili, da je predstava prekratka, so dopisali še skeč o ustanovitvi Primorske varde. “Ne vem sicer, zakaj ta varda varuje mejo z Italijo, a nič hudega, saj je predstava polna zasukov, absurda in nadrealizma,” pravi Papič, ki Shoes u glavo odpre s petminutnim stand-up nastopom.

Avtorja večine skečev sta Devetak in Papič, na višjo raven pa jih je dvignil Boris Kobal kot režiser, poudarjajo sodelavci - in hitro dodajo, da Kobal tu ni imel prstov pri besedilu. Pravzaprav so veseli njegove afere s plagiatom Profesionalci espe, pravijo napol v šali, saj sicer najbrž ne bi imel časa za delo s takšno ekipo. “Kobal je plagiator, a ni samo to. Po znanju gotovo sodi med najboljše tri režiserje komedij,” pravi Papič.

Pojasnjujejo, da so se s Kobalom za sodelovanje dogovorili malo pred izbruhom afere s plagiatom. “Potem smo razmišljali, ali sodelovanje nadaljevati ali ne,” pravi Devetak. “Za nadaljevanje sem se zavzel, ko sem videl, kaj mediji počnejo z njim: najprej ga križajo, potem pa mrtvega še žagajo na kose. Rekel sem si: človek je v življenju vendar nekaj pokazal, je tudi avtor velikih uspešnic in kot režiser je še vedno dober, kot humorist pa je zame daleč najboljši v Sloveniji. Soglasno smo se odločili, da ga obdržimo kot režiserja, čeprav bo šlo to komu mogoče v nos.”

“Šus u glavo, mona!”

Soustvarjalci predstave so hvaležni tudi, da jim je Rudi Bučar odstopil svojo priredbo Vstajenja Primorske, na predstavitvi pa so se za hip pomudili še pri naslovu. Televizijskim gledalcem z dovolj leti in s količkaj dobrim spominom ni treba pojasnjevati, da se z besedno igro Shoes u glavo vračajo k najbolj znanim - in edinim - besedam, ki jih je v oddaji TV Poper govoril posebnež Darko v podobi Franka Korošca: “Šus u glavo, mona!” Ko so sestavljali skeče, so se jim te besede kar nekako prikradle v naslov, slišati pa jih bo tudi z odra.


Najbolj brano