Pomembno je pravilno jesti in se gibati

Namesto uživanja prehranskih dopolnil za razstrupljanje ali detox poskrbite za pravilno prehrano, dovolj uživanja vode in za gibanje, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Gre za njen odziv na navedbe v medijih. Tako niso resnične tiste glede primernosti oziroma boljše varnosti izdelka Liverin forte, kar se zdaj napačno pojavlja v medijih.

Nekateri redno in po lastni presoji posegajo po prehranskih 
dopolnilih, ki postajajo že del njihovega vsakdanjega jedilnika.
Nekateri redno in po lastni presoji posegajo po prehranskih dopolnilih, ki postajajo že del njihovega vsakdanjega jedilnika.  

ZPS tako sporoča, da odsvetuje uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje. Potrošnikom priporoča, naj namesto dopolnil raje izberejo uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in gibanje.

Premajhen nadzor nad tržiščem in zavajanje

ZPS se je nedavno odzvala na, kot poudarja, neresnične objave v medijih o njihovih stališčih glede prehranskega dopolnila za razstrupljanje Liverin forte. ZPS hkrati opozarja, da niso nikoli razglasili nobenega izmed prehranskih dopolnil za najbolj varen izdelek za razstrupljanje. Opozarja še na stanje “očitno premalo nadzorovanega trga s prehranskimi dopolnili”.

Za dodatno razstrupitev jejte večje količine zelenjave in sadja, ki vsebujejo potrebna hranila in antioksidante.

Kot omenjajo v sporočilu ZPS, so v okviru tržnega pregleda januarja lani ugotovili, da označbe na prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe. Kot izpostavljajo, za nobeno od učinkovin, uporabljenih v pregledanih izdelkih, “še niso dokazani pozitivni učinki na razstrupljanje telesa, oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) zaenkrat še nista odobrili”.

Pretirane obljube

ZPS je preverila in pregledala deset izdelkov in opozarja, da jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju jeter ali celega telesa. “Na embalaži izdelkov in na spletnih straneh prav vsi proizvajalci obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, predvsem pa boljše počutje in več energije po tretmaju z dopolnilom,” našteva ZPS. “Države članice EU so na EFSA sicer vložile nekaj prošenj za odobritev zdravstvenih trditev za rastline v povezavi z razstrupljanjem, a EFSA za večino trditev še ni podala končnega mnenja, zato trenutno zanje velja prehodno obdobje in navedbe niso prepovedane.”

ZPS še opozarja tudi na pomanjkljiva navodila glede dolžine jemanja prehranskega dopolnila: “Le štirje izmed desetih izdelkov so imeli na embalaži natančno navedbo dolžine jemanja dopolnila.”

Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov. Ob tem pa V ZPS opozarjajo, da vsebujejo ta dopolnila tudi dodatke.

Za dolgoročno razstrupitev je po navedbah ZPS najpomembnejša vsakodnevna zdrava in uravnovešena prehrana. Poleg tega imata veliko vlogo tudi telesna aktivnost in uživanje dovolj tekočine. “Za dodatno razstrupitev je potrebno uživanje večjih količin sadja in zelenjave, s čimer bo posameznik poskrbel za zadosten vnos potrebnih hranil in antioksidantov, ki bodo nudili podporo telesu pri vseh funkcijah, tudi pri čiščenju odpadnih snovi, ki so se morda nakopičile,” pojasnjuje ZPS.


Najbolj brano