Po zmajih začaral še volkove

Košarkarji Kopra Primorske v tej sezoni pišejo pravljične zgodbe. Novo poglavje so spisali v nedeljo zvečer, ko so v prazni dvorani Bonifika v 20. krogu lige ABA v neverjetni končnici z 79:78 premagali zagrebško Cibono in ostali v igri za četrto mesto, ki še vodi v končnico.

Tako je Marko Luković v izdihljajih tekme vrgel čez celo igrišče in 
Primorski v zadnji sekundi prinesel prestižno zmago proti Ciboni. Foto: Žiga Mikeli/KK Koper Primorska
Tako je Marko Luković v izdihljajih tekme vrgel čez celo igrišče in Primorski v zadnji sekundi prinesel prestižno zmago proti Ciboni. Foto: Žiga Mikeli/KK Koper Primorska

KOPER > Prava škoda je, da si nedeljskega obračuna proti moštvu, ki ima v klubski vitrini tudi dva naslova evropskih prvakov, niso mogli ogledati najzvestejši privrženci koprskega moštva. Ti sicer svojim varovancem stojijo ob strani ob vseh letošnjih preglavicah, ki jih nikakor ne zmanjka. Po finančnih in kadrovskih težavah se je vodstvo kluba odločilo, da zaradi grozečega koronavirusa zapre vrata dvorane Bonifika, v kateri se je v nedeljo ob članih obeh zasedb in uradnih osebah znašla zgolj peščica novinarjev in najbolj iznajdljivih ljubiteljev košarke. Ti so po prvih desetih minutah zahvaljujoč Aleksandru Laziću in Žigi Dimcu še lahko zaploskali vodstvu Koper Primorske, nato pa so vajeti igre v svoje roke prevzeli “volkovi s Tuškanca”, pri katerih je imel opazno vlogo Matic Rebec. In ravno Postojnčan je imel priložnost, da dobri dve sekundi pred koncem zapečati usodo Koprčanov, a ni ohranil zbranosti.

Cibona je še v 29. minuti imela v svojih rokah 13 točk prednosti, slabe tri minute pred koncem pa je koprski kapetan Alen Hodžić zadel trojko za domače vodstvo s 73:71. Sledila je nova serija gostov, ki so v zadnjo minuto vstopili s petimi točkami naskoka. Po košu Nejca Bariča je ob vodstvu Cibone za dve točki Sterling Gibbs pet sekund pred koncem ob svojem drugem prostem metu žogo nespametno zabrisal v obroč tako močno, da je končala zunaj igrišča. Nato je Rebec s črte prostih metov dvakrat zgrešil (drugič namerno) in koprski heroj Marko Luković, ki je konec januarja s trojko v zadnjih sekundah v Stožicah pokopal Cedevito Olimpijo, je s čudežnim metom s svoje polovice igrišča razparal mrežico in prinesel svojemu moštvu pomembno zmago. “Težak poraz, ki si ga nismo zaslužili. V košarki se pač zgodijo tudi koši po metu prek celega igrišča,” je bil šokiran gostujoči strateg Ivan Velić. V zadnjih dveh krogih ga skupaj z Zadrom, Krko, ki je v soboto doma klonila proti Partizanu z 61:76, ter Mego Bemax čaka ogorčen boj za ostanek.

Koper Primorska - Cibona 79:78

Dvorana Bonifika, brez gledalcev sodniki: Petek (Slovenija), Radojković (Hrvaška), Savović (Črna gora); četrtine: 23:22, 18:28, 18:19, 20:9.

Koper Primorska: Gibbs 10 (3:2), Barič 10, Kosi 2, Lazić 13 (2:1), Hodžić 13, Dimec 17 (9:5), Luković 14 (11:9). Trener: Andrej Žakelj.

Cibona: Rebec 16 (6:3), Katić 4, Bundović 15 (2:1), Vucić 2, Novačić 5, Prkačin 8 (4:4), Badžim 5, Rozić 12, Ljubičić 6, Gibson 3, Ramljak 2 (2:0). Trener: Ivan Velić.

Prosti meti - Koper Primorska 25:17, Cibona 14:8; trojke - Koper Primorska 24:10 (Hodžić 3, Barič 2, Lazić 2, Gibbs 2, Luković), Cibona 29:10 (Rozić 4, Bundović 2, Gibson, Badžim, Novačić, Rebec); skoki - Koper Primorska 30, Cibona 29; os. napake - Koper Primorska 19, Cibona 22.

Domači trener Andrej Žakelj je razkril, kakšno je bilo stanje v moštvu pred tekmo z Zagrebčani: “Praktično nismo trenirali ves teden, saj smo imeli veliko težav s poškodbami. Komaj smo čakali ta dvoboj, da lahko zaigramo 'pet na pet'. V prvem polčasu nismo bili pravi. Ko smo stisnili obrambo, je bilo precej bolje. Fantje so ponovno pokazali karakter. Cibona se je že videla z zmago v žepu. Očitno pogumne res spremlja tudi sreča.” Po porazu ljubljanskih zmajev na gostovanju pri Crveni zvezdi s 73:88 so si Koprčani pred sinočnjim črnogorskim derbijem med Budućnostjo in Mornarjem z Olimpijo delili četrto mesto, na sporedu pa imajo še gostovanje v Zadru in domačo tekmo z Igokeo.

Drevi proti Heliosu

V uvodu drugega kroga prve SKL se bosta ob 18.45 pomerili ekipi Kopra Primorske in Helios Sunsov. Tudi ta tekma bo zaradi širjenja koronavirusa v soseščini preventivo odigrana brez gledalcev. TV prenos bo na Šport TV.


Najbolj brano