Na nekdanji bojni liniji mrgoli granat

V petek so pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Vrtojbi med sondiranjem našli skupno 14 min in granat iz prve svetovne vojne. Našli so jih na polju in v strugi potoka, kjer so se obstreljevali italijanski in avstrijski vojaki. Prvi so želeli osvojiti Vipavsko dolino, drugi pa so jo branili.

Martin Abramič ob 14  najdenih vojnih ostankih Foto: Leo Caharija
Martin Abramič ob 14 najdenih vojnih ostankih Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > V naselju Zapučke v Vrtojbi so prebivalci in mimoidoči v petek dopoldne z zanimanjem spremljali delo pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so sondirali strugo pritoka Vrtojbica. Zbirka petkovih najdenih nevarnih ostankov prve svetovne vojne je štela natanko 14 kosov.

Večina najdb je italijanske izdelave iz časa prve svetovne vojne. (Foto: Leo Caharija)

“Po sondiranju navadno pripravimo strokovno oceno o predvidenih delih, stroških, nato šele sledi detekcija na zaprosilo izvajalcev del,” je pojasnil Bojan Kopač, pripadnik ljubljanske enote. Jarek pritoka Vrtojbice bodo poglobili, saj ob močnem deževju zaradi močvirnatega območja poplavlja. Preden pa bodo uredili odtok, ki ga sedaj ni, so izvajalci del na pomoč poklicali pirotehnike. V strugi so namreč našli granate, ob straneh pa minometne mine.

Bojan Kopač je ob sondiranju naletel na zbirko več granat. (Foto: Leo Caharija)

Potok in okolica polna ostankov

“Sondirali smo približno 300 metrov terena, ga pregledali, testirali detektorje, ugotavljali kontaminacijo terena z železom, šrapneli, bodečo žico ...” je še naštel Kopač in v krajši pripovedi o zgodovini prve svetovne vojne dodal, da so se prav na tem polju bojevali italijanski in avstrijski vojaki. “Na nikogaršnjem polju so merili moči. Na drugi strani Vrtojbice so stali Italijani, ki so želeli priti čez, a jim ni uspelo.”

Ko so potok pred leti že urejali, so ravno tako našli ostanke vojne. “Niti malo nismo presenečeni nad današnjo najdbo,” je dejal Kopač, vodja intervencije Martin Abramič, pripadnik severnoprimorske enote, pa je pokazal in opisal najdene vojne ostanke.

Našli italijansko orožje

Ob osmih minah minometalca za žične ovire (vsaka od njih ima 3,5 kilograma) so našli še ojačevalec za topovsko granato, topovsko granato garibaldi kalibra 87 milimetrov in topovsko granato torpedino kalibra 75 milimetrov s po sedmimi kilogrami ter ročno bombo ballerino. Vsi ti vojni ostanki so bili italijanske izdelave, našli pa so tudi dve ročni bombi avstrijske izdelave.

Zbirko 14 kosov sta pirotehnika nato zložila v službeno vozilo in jo odpeljala na začasno skladiščenje, kjer bodo počakali na uničenje. “Pri detekciji tega terena pa bomo zagotovo našli še več granat, saj so se na liniji spopada zarile v zemljo,” je še povedal Kopač, Abramič pa je dodal, da so pričakovali najdbo, saj je celotno območje Zapučk posejano z granatami. “Avstrijski vojaki so ves ta del ščitili pred Italijani, ki so želeli osvojiti Vipavsko dolino. Če bi jim to uspelo, bi jih ustavili šele na Razdrtem,” je sklenil Abramič.


Najbolj brano