Rezidenca brez dovoljenja za uporabo

Nakup stanovanja v bivšem hotelu Triglav v Sežani, ki ga je investitor preimenoval v Kraški biser, se je sprva zdel dobra naložba. A stavba še zdaj nima uporabnega dovoljenja, nepravilnosti pa je še cel kup, opozarjajo nekateri izmed kupcev. Gradbena inšpekcija, ki so jo na pomoč klicali že dve leti, se je odzvala šele pred nekaj dnevi. Direktor podjetja Am moda, gradbeništvo Alfredo Cavallaro vse očitke zavrača.

Rezidenca Kraški biser na začetku Sežane Foto: Petra Mezinec
Rezidenca Kraški biser na začetku Sežane Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Ko so naši sogovorniki, ki se javno niso pripravljeni izpostavljati, njihova imena in naslove pa hranimo v uredništvu, po letu 2015, ko je podjetje Am moda, gradbeništvo d.o.o. z direktorjem Alfredom Cavallarom na čelu obnovilo bivši hotel Triglav, v stanovanjskem kompleksu kupili stanovanje, so si obetali dobro naložbo, ne pa serije zapletov, ki jim tudi nekaj let po nakupu ni videti konca.

Obljubljali solastništvo pralnice, shrambe ...

“Stanovanje smo si takrat ogledali z nepremičninskimi agenti in Tjašo Krašovic, tajnico gospoda Cavallara. Razkazali so nam tudi pralnico, kolesarnico, bazen in shrambe, saj naj bi po podpisu pogodbe postali solastniki. To je pomembno vplivalo na mojo odločitev za nakup, saj so stanovanja majhna in je bilo zato ključno, da bi s tem pridobili solastništvo omenjenih prostorov,” je pojasnil eden od sogovornikov.

72

stanovanj je v nekdanjem hotelu Triglav v Sežani, zdaj imenovanem Kraški biser, a le

62

stanovanj predvideva gradbeno dovoljenje

Podobno zgodbo povedo še trije lastniki stanovanj, ki so po nakupu izvedeli, da jim solastništvo teh dodatnih prostorov ne pripada. “Priznamo, ob podpisu kupoprodajne pogodbe nismo preverili vseh parcelnih številk, zato smo šele kasneje ugotovili, da solastništvo dodatnih prostorov ni vpisano v kupoprodajno pogodbo. A po drugi strani smo zaupali nepremičninskim agencijam in notarski pisarni Drava Ferligoja iz Kopra. Ob podpisu pogodbe je notar prebral parcelne številke, ni pa razložil njihovega pomena oziroma dejanskega stanja. Nepremičninske agencije so na svojih spletnih straneh oglaševale, da z nakupom pridobimo tudi solastništvo bazena, kolesarnice, pralnice ...” dodaja druga lastnica.

V oglasu eno, v resnici drugo

Trije od naših sogovornikov so stanovanje kupili s posredovanjem agencije Port nepremičnine. “Ostro zanikamo obtožbe, da smo kogarkoli zavajali. Res je, v oglasu, ki nam ga je posredoval investitor, je bilo zapisano, da bodo kupci postali solastniki teh prostorov, a oglasi so zgolj informativne narave. Vsakemu, ki je z nami vstopil v stik, smo jasno povedali, kar smo poudarili tudi ob ogledih, pri katerih je bila prisotna tudi Cavallarova tajnica, da z nakupom stanovanja lastništva nad kolesarnico in pralnico ne bo dobil, bo pa lahko te prostore uporabljal,” so na očitke odgovorili v portoroški agenciji. Dodali so še, da so vsem strankam dali priložnost, da govorijo tako z odgovornim projektantom kot tudi z notarjem, ki jim je ob podpisu pogodbe pojasnil, kaj je predmet nakupa.

Še pred tem je stanovanja v Kraškem biseru prodajala agencija Returnet iz Kopra, ki pa je - za razliko od agencije Port - svojim strankam pisno obljubljala solastništvo, nam pove ena od strank. Dokaz, pismo z naslednjo vsebino, hranimo v uredništvu. Takole piše: “Vaše stanovanje zajema v prodajnem bruto deležu na skupnih delih in napravah v višini 103/10000 na stanovanju, recepciji, dvorišču, bazenu, kolesarnici in pralnici s sušilnico.”

Ko smo o tem vprašali agencijo Returnet, so nam odgovorili: “Seveda so postali solastniki teh prostorov.” A ko smo jim povedali, da to preprosto ni res, in zahtevali nadaljnja pojasnila, smo dobili dokončen in zadnji odgovor: “Dokler postopki niso zaključeni, se ni smiselno pogovarjati.”

Iz oskrbovanih v navadna stanovanja

Ob podpisu kupoprodajne pogodbe so vsi sogovorniki dobili tudi zagotovilo, da bo stavba kmalu pridobila uporabno dovoljenje, ker da so postopki v teku. Vendar zdaj, nekaj let kasneje, o uporabnem dovoljenju ni ne duha ne sluha. Izkazalo se je namreč, da podjetje Am moda na pristojno upravno enoto v Sežani nikoli ni vložilo vloge za pridobitev uporabnega dovoljenja, kar so nam potrdili tudi na upravni enoti, kjer so pojasnili, da je “v skladu z gradbenim zakonom investitor dolžan pridobiti uporabno dovoljenje po dokončanju gradnje”.

Ko smo o razlogih za to povprašali Alfreda Cavallara, direktorja podjetja Am moda, nas je usmeril na odgovornega projektanta Nebojšo Vranešiča iz koprskega biroja Architecta. Ta je 15. aprila lani, štiri leta po izdaji gradbenega dovoljenja, ki dovoljuje rekonstrukcijo in spremembo namembnosti stavbe (takrat hotela Triglav) v 66 enot oskrbovanih stanovanj s pripadajočimi shrambami, na upravno enoto oddal vlogo za ponovno spremembo namembnosti. “Želeli smo spremeniti namembnost iz oskrbovanih stanovanj v navadna stanovanja. V tem času se je namreč spremenil Občinski prostorski načrt, ki to dovoljuje,” je pojasnil Vranešič.

Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše določa, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, da morajo tovrstna stanovanja med drugim zagotavljati parkirna mesta, skupne prostore, primerno širino prostorov in primerno opremo, pa tudi zagotavljanje pomoči 24 ur dnevno. Kraški biser tem zahtevam ne ustreza, če nič drugega, nima skupnih prostorov.

Vlogo so že čez nekaj mesecev umaknili. Zakaj? “Ker smo ugotovili, da potrebujemo soglasja, ki jih trenutno pridobivamo. Na podlagi tega bomo nato dobili tudi uporabno dovoljenje,” je pojasnil projektant Vranešič. Za to naj bi po njegovo potrebovali še dva meseca.

Stanovanja v pritličju brez dovoljenja

Vendar pa sogovorniki, ki so se obrnili na nas, o tem dvomijo. Tudi zato, ker je število stanovanj iz prvotnih 66, kolikor jih je predvidenih v gradbenem dovoljenju, zraslo na več kot 70.

Stanovanja so zgradili v pritličju, kar pa je v neskladju tudi z gradbenim dovoljenjem in novim Občinskim prostorskim načrtom, ki ne dovoljujeta spremembe namembnosti v pritličnih prostorih, saj so ti prostori namenjeni poslovnim dejavnostim.

Alfredo Cavallaro je zagotovil, da so bila vsa dela izvedena v skladu z dokumenti. Na vprašanje, koliko stanovanj je v stavbi, je odgovoril. “70, 60, ne vem, veliko stvari imam v glavi, ne vem natančno.” Čeprav sta bila še sredi prejšnjega tedna na portalu Nepremičnine.net objavljena dva oglasa za prodajo preostalih stanovanj v rezidenci Kraški biser, nam je Cavallaro povedal, da je do zdaj že vsa stanovanja prodal.

Uporabno dovoljenje zdaj na plečih vseh

Na Ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili: “Za pridobitev uporabnega dovoljenja je odgovoren investitor. Če je ta uspel prodati objekt, ki je po zakonodaji še 'gradbišče', je novi kupec s tem prevzel tudi odgovornost, da uporabnega dovoljenja nima in je zdaj on zavezanec, da ga pridobi. Do pridobitve uporabnega dovoljenja je ta objekt nedovoljen objekt in lahko predmet inšpekcijskega ukrepanja.”

Gradbena inšpekcija končno ukrepala

Prav tega - da bi breme pridobitve uporabnega dovoljenja padlo nanje - s0 se stanovalci, ki so se obrnili na nas, bali. In zato so tudi v preteklih dveh letih gradbeno inšpekcijo večkrat pisno pozvali, da preveri stanje.

A do 10. februarja letos pristojni inšpektorat primera ni začel preučevati, so takrat odgovorili na naše vprašanje. So pa, očitno, primer vzeli pod drobnogled nekaj dni kasneje. V četrtek so namreč lastniki stanovanj prejeli sklep Inšpektorata za okolje in prostor iz koprske območne enote, v katerem inšpekcijske zavezance, med njimi so tudi lastniki stanovanj na Partizanski cesti 1, pozivajo, naj v 15 dneh določijo inšpekcijskega zavezanca. V sklepu piše: “Zavezanec za pridobitev uporabnega dovoljenja je investitor, podjetje Am moda d.o.o., a ker so se posamezni deli stavbe prodali in so s tem postali zemljiškoknjižni lastniki posameznih delov stavbe različne fizične in pravne osebe, so sedaj tudi oni inšpekcijski zavezanci.”

Med njimi tudi podjetji Am moda in ADLD, ki je prav tako v lasti Alfreda Cavallara, saj je bilo med 72 stanovanji, tako je inšpektor navedel na podlagi stanja v Gursu, 10. februarja letos še vedno kar 20 stanovanj vpisanih na eno ali drugo podjetje.


Komentar novinarja

Petra Mezinec

Biser, ki dviguje prah

Rožnata stavba ob glavni vpadnici v Sežano že dolgo časa vzbuja pozornost. Pred leti so se domačini pritoževali, saj je nekoč slavni hotel Triglav prav neslavno propadal. Bivši lastnik, družba HTG, ga je prodala, ker ni mogla spremeniti namembnosti v poslovno-stanovanjski kompleks, saj se hotelirska dejavnost v Sežani naj ne bi izplačala. Tako je hotel Triglav dobil novega lastnika (podjetje Am moda, gradbeništvo d.o.o.), novo ime (Rezidenca Kraški biser) in še novo namembnost (oskrbovana ...

Preberi več

Najbolj brano