Spet dva dneva za malvazijo v Portorožu!

V kongresnem centru hotela Slovenija v središču Portoroža bo v nedeljo in ponedeljek že 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki ga pripravlja Društvo vinogradnikov slovenske Istre.

PORTOROŽ > Festival, ki je v prvi polovici svojega veka kolobaril med istrskimi mesti, kasneje pa se je ustalil v Portorožu, je največja degustacija najpomembnejše bele sorte vinske trte iz Istre, tako slovenske kot hrvaške, uspeva pa tudi v sosednjih vinorodnih okoliših, na Krasu, v Vipavski dolini, v Brdih ter v več furlanskih okoliših.

Pred festivalom, ki ga bodo spremljale strokovne delavnice in aktualni pogovor o malvaziji, so v začetku tedna pod okriljem društva Sommelier Slovenije pripravili ocenjevanje malvazij. Dve skupini, ena pod vodstvom enologa Tilna Praprotnika in druga pod vodstvom someljeja Valentina Bufolina, sta skupno ocenili kar 120 malvazij iz treh držav v šestih kategorijah. Iz lanskega letnika jih je bilo 40.

“Zelo dober letnik je bil. Vina so polna, aromatika lepo izražena, prav tako mineralnost, kakovostno povprečje pa je bilo zelo dobro. Očitno je, da vinarji vinifikaciji in delu v kleti posvečajo več pozornosti kot pred časom,” je povedal Tilen Praprotnik.

Festival se bo jutri začel s svečanostjo ob 15. uri, degustacije bodo potekale med 16. in 21. uro, ponedeljkov program pa se bo začel že ob 10.30 uri, degustacije pa bodo potekale med 14. in 19. uro. Vstopnina bo 15 evrov, vanjo je vključen tudi degustacijski kozarec.


Najbolj brano