Danjel Sabadin je šampion splitske Masline!

V Splitu so na tradicionalnem, že 17. ocenjevanju deviških oljčnih olj Maslina slovenski oljkarji slavili kot še nikoli. Absolutni šampionski naslov je šel v Marezige, prejel ga je Danjel Sabadin, šampionska pa je tudi oljarna Babičevih iz Babičev, kjer je bila predelana velika večina oljčnih olj, ki so prejela nagrade.

SPLIT > Pa ne le v Splitu, temveč na številnih drugih ocenjevanjih, med drugim so pri Babičevih predelali oljke za najodmevnejše letošnje slovensko oljkarsko priznanje, nagrado Sol d'Oro v Veroni za oljčno olje oljkarske zadruge Olea Capris.

V Splitu je bilo v ocenjevanju prek 600 vzorcev oljčnih olj iz več sredozemskih držav. Letošnji šampion Masline je s svojim oljčnim oljem torej Danjel Sabadin iz Šmarij, ki je nedavno osvojil vicešampionski naslov v ocenjevanju za Županovo oljčno olje v Kopru. Osvojil je še šampionski naslov za mešana oljčna olja.

Šampionska oljarna je Babič, med tremi vicešampioni pa sta dva Primorca: Boris Marinič Bose iz Ceglega, ki je osvojil še šampionski naslov za oljčno olje iz tujih sort in vicešampionskega za mešane sorte, ter Boris Sabadin iz Kopra, ki je tako šampion kot vicešampion med ekološkimi pridelovalci. Vicešampionski naslov med oljčnimi olji iz tujih sort je šel Vanji Dujcu iz Kopra.

Ob omenjenih so plaketo za vrhunsko kakovost prejeli še Urška in Janez Capuder iz Črnič, Arsen Jurinčič iz Boršta, Darko Jakomin iz Potoka, Dušan Moljk z Malije in Ernest Kante iz Šempasa. Slovenski oljkarji so prejeli še številna druga priznanja in vrsto medalj. Na fotografiji iz Splita stoji Sandi Babič, Danjel Sabadin je drugi z leve.


Najbolj brano