Šola, ki je tudi steber kulturnega življenja

Drevi ob 18. uri bodo v dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah obeležili 30-letnico tamkajšnje osnovne šole. Z več kot 50 učenci v petih razredih je šola ne samo pomembno vzgojno-izobraževalno, pač pa tudi kulturno in športno središče kraja.

Podružnično šolo v Senožečah letos, ko praznuje 30 let, obiskuje 
53 učencev.
Podružnično šolo v Senožečah letos, ko praznuje 30 let, obiskuje 53 učencev. 

SENOŽEČE > Učenci so v klopi takrat nove šole v Senožečah sedli septembra 1989. Pred tem so se šolali v stavbi iz leta 1875, ki je stala ob zelo prometni cesti, ki ji je puščala streha in ki so jo ogrevale peči na drva, ta pa so iz kleti med odmori prinašali kar učenci. Razmere so bile tako slabe, da novembra 1986, ko je bila huda zima, prve tri šolske ure niso uspeli razredov segreti na več kot deset stopinj Celzija, je v šolski kroniki prebrala Damijana Gustinčič, ravnateljica Osnovne šole Bogomirja Magajne Divača. Šola v Senožečah deluje kot njena podružnica.

Šola je lupina, vsebino dajejo učenci in učitelji

Pogovori o gradnji nove šole v Senožečah so se začeli leta 1986. Pri tem je bila zelo aktivna Krajevna skupnost Senožeče, ki jo je vodil zdaj pokojni Rado Meden. Zelo se je zavzemal za razvoj kraja in želel otrokom omogočiti enakovredne pogoje šolanja, pri tem pa sodeloval s takratno ravnateljico Marijo Bernetič. Sežanska občina je pobudam prisluhnila in jeseni 1989 je bila nova šola nared. Na ugodnejši lokaciji, umaknjena od ceste, je imela štiri učilnice, dva kabineta, večnamenski prostor in kuhinjo.

53 otrok v petih razredih

Pred 30 leti je podružnično osnovno šolo v Senožečah obiskovalo več kot 70 otrok. Nato je bilo otrok manj, zdaj številke spet rastejo. Letos je v petih razredih 53 učencev. Demografske projekcije kažejo, da bo tako tudi prihodnjih nekaj let, število otrok se povečuje, tudi v Senožeče se priseljujejo družine, je zadovoljna ravnateljica Damijana Gustinčič.

Kasneje so večnamenski prostor povečali, v njem so učenci tudi telovadili, vhodu so dozidali nadstrešek. Pred štirimi leti so šolo še energetsko sanirali. Poleg šole so uredili športno igrišče, pred 20 leti zgradili vrtec, pred petimi leti dvorano Rudolfa Cvetka, ki jo tudi šola uporablja za kulturne in športne prireditve. “Imamo lokacijo, kjer so na enem mestu združeni vzgoja in varstvo otrok, izobraževanje, kultura in šport,” je zadovoljna ravnateljica Damijana Gustinčič. “Prostorski pogoji so zelo pomembni, dajejo lupino. Vsebino pa dajejo ljudje. Za to so pomembni učenci, učitelji,” dodaja. Učiteljice - med njimi Milojka Uršič, ki v Senožečah uči že vseh 30 let - se zavedajo, da šola v tako majhnem kraju, kot so Senožeče, ni le izobraževalna institucija, ampak tudi zelo pomemben steber kulturnega življenja. Vse to pa zaokroža dobra podpora občine, je zadovoljna ravnateljica.

Učenci nastopajo na mnogih prireditvah

Vodja šole v Senožečah Ada Škamperle pa pravi: “Šola je gibalo kraja. Učenci sooblikujejo vsako prireditev, radi se odzovemo vabilom iz drugih krajev v občini in zunaj nje.” In dodaja, da je iz majhne šole v 30 letih izšlo zelo veliko uspešnih ljudi z zanimivimi življenjskimi zgodbami, ki so danes po vsem svetu. Nekateri bodo drevi praznovali skupaj s šolo, tudi nekdanji učenki, ki sta na odru stali ob otvoritvi pred 30 leti, novinarka na Radiu Koper Tjaša Škamperle in predsednica združenja Europa Donna Tanja Španić.


Najbolj brano