Prestolnica kulture gre naprej

Primorski kandidatki za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025, tako Nova Gorica s sosednjo Gorico kot Piran s tremi istrskimi občinami, sta uspešno preskočili še eno oviro in se uvrstili v finale slovenskega izbora za ta prestižni naslov. Ob boku sta jima še Ptuj in Ljubljana, kdo pa se bo dejansko ovenčal z lento Evropske prestolnice kulture, bo znano šele konec leta. Če so včeraj kandidati dvigovali kozarce in se, upravičeno, veselili pozno v noč, so danes že realno na tleh in usmerjeni v dopolnjevanje, popravljanje in kar je še izboljšav kandidaturne knjige, edine merodajne vstopnice v svet kulturnih sanj.

Ni ga kulturnika, profesionalnega ali ljubiteljskega, in ni ga okuševalca kulture, rednega ali občasnega, ki ne bi te dni stiskal pesti in navijal, da bi val kulturnih sprememb zajel Primorsko. Ni ga, ki ne bi upal, da lahko kopičenje pozitivne energije poveže ljudi in jih združi v nenehnih prizadevanjih za bolj sprejemljivo, razumevajoče in manj izključujoče okolje, v katerem živimo, mu pravimo dom in je hkrati tudi naša najtesnejša ječa. Čeprav je Primorska multikulturna, ji širine velikokrat zmanjka; ob vsaki sapi se stisne vase in svetu kot jež nastavi bodice.

Zato je vseeno, ali bo val sprememb svojo pot začel v Novi Gorici ali Piranu, saj bo prej ali slej z dobrohotnostjo napojil vse, ki so lačni in žejni.

Ni ga, ki ne bi stiskal pesti in navijal za prihodnost, v kateri se bomo kulturno izražali in kulturno obnašali drug do drugega. S kulturo je življenje preprosto slajše in bogatejše, v kulturi ni diskriminacij in svoje “občinstvo” ima tako bombon s črto kot najboljša čokolada z lešniki.

Zato je povsem vseeno, ali bo val kulturnih sprememb svojo pot začel v Novi Gorici ali Piranu, če si dovolimo toliko optimizma, saj bo prej ali slej z dobrohotnostjo napojil vse, ki so lačni in žejni. Spremembe, ki jih prinaša kultura, človeka ne stiskajo za vrat, ga ne pehajo v revščino in zaradi njih ne zboli. Evropska prestolnica kulture je socialni projekt, saj izkorišča kulturo kot orodje za spremembo. Čaka nas premislek, kako lahko kultura vpliva na ekonomske temelje naše regije. Če bomo to vprašanje osvestili, bomo znali aktivno vplivati na okolje, v katerem se srečujejo vzhod in zahod, sever in jug, v katerem univerzitetni delavec stoji z ramo ob rami z luškim in zahteva dostojno delo ter plačilo zase in zanj. Tudi to je kultura. Kultura srca, ki jo Primorska potrebuje.


Preberite še


Najbolj brano