Obtožena Ivana Šundov: “Jaz sem v tem primeru žrtev”

“Krivca ni v tem prostoru,” je včeraj dejala Ivana Šundov na glavni obravnavi, ki se je začela na novogoriškem sodišču zaradi poslovne goljufije pri prodaji stanovanja na Hrvaškem. “Zaupala sem svojemu možu, zato sem podpisovala te sporne pogodbe. Nastopala sem v ozadju,” je med drugim povedala v svoj zagovor. Oškodovanca naj bi prvič srečala na sodišču.

Ivano Šundov, obtoženo poslovne goljufije,  zagovarja odvetnik 
David Sluga.  Foto: Leo Caharija
Ivano Šundov, obtoženo poslovne goljufije, zagovarja odvetnik David Sluga.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nekdanji televizijski voditeljici in poslovni ženski Ivani Šundov, po rodu iz Vipave, ki pa že več let živi v Zagrebu, novogoriško tožilstvo očita, da je leta 2008 pri prodaji stanovanja pri Šibeniku, storila poslovno goljufijo.

“Oškodovanca razumem ...”

“Seveda,” je odgovorila sodniku Goranu Klavori, ko jo je vprašal, ali se bo zagovarjala. “Rada bi dokazala, da sem v tem postopku žrtev tako kot oškodovanec, morda še bolj, saj moja povezanost z domnevnim krivcem za vse to traja dlje časa,” je dejala.

Pod drobnogledom slovenskega tožilstva se je znašla, ko je Mirando Č. iz Ljubljane prek ene od ljubljanskih odvetniških družb leta 2013 proti njej vložil kazensko ovadbo. Po ugotovitvah tožilstva naj bi Ivana Šundov Ljubljančana ogoljufala tako, da mu je prodala stanovanje v bližini Šibenika za 110.000 evrov, čeprav je bilo pod bančno hipoteko.

Ko naj bi jo opozoril, da je stanovanje pod hipoteko, naj bi mu dejala, da bo takoj po prejemu kupnine poskrbela za izbris hipoteke. Tega ni storila, ampak naj bi se izogibala nadaljnji odgovornosti. Kupec naj bi bil nato še ob 50.000 evrov, kolikor je moral odšteti, da je stanovanje ostalo njemu, saj je banka kot hipotekarna upnica že začela prodajati stanovanje na dražbi.

“Zelo mi je žal, da je do tega postopka prišlo, razumem, da bi oškodovanec rad pravico, a škode nisem storila jaz. Prav tako ne razumem, zakaj bi nekdo navajal neresnice v boju za svoj prav,” je podobno kot na predobravnavnem naroku decembra lani včeraj povedala obtožena. Dodala je, da ne more biti kriva za goljufijo, če oškodovanec ni uspel priti do njenega nekdanjega moža.

Slepo je verjela svojemu možu

“Krivca ni v tem prostoru,” je še dejala na glavni obravnavi. “Zaupala sem svojemu možu, zato sem podpisovala te sporne pogodbe. Nastopala sem v ozadju,” je med drugim povedala v svoj zagovor. “Davorin Hojan me je izdal. Že več let nimam stika z njim. Vse to nima smisla. Vedno sem mu verjela, da bo vse uredil, kot je obljubljal,” je še dejala in zatrdila, da s kupci stanovanj ni nikoli komunicirala. Niti z oškodovancem ne, spomnila se je le njegovega očeta. “Zaradi svojih hčerk moram dokazati, da nisem kriva. Ker res nisem,” je sklenila.

Mirando Č. je včeraj ponovil, da je glede nakupa stanovanja v okolici Šibenika leta 2008 komuniciral z Ivano Šundov in ne z njenim možem. Zagotavljala mu je, da je nakup povsem varen in da gre za kakovostno gradnjo. Ko je bila še leto po plačilu stanovanja na njem še vedno vpisana hipoteka in se Ivana Šundov, direktorica družbe Diva Stil, ni oglašala na telefon, se je z očetom in družinskim prijateljem odpravil v Zagreb. “Bila je nejevoljna in arogantna, ko smo prišli nenapovedano v pisarno. Rekla je, da ima veliko dela, zato še ni uspela urediti vsega. Pogovor je trajal zelo malo, pet do deset minut,” je včeraj povedal družinski prijatelj oškodovanca.

Mama in oče Miranda Č., ki naj bi se tudi udeleževala sestankov z obtoženo pred nakupom stanovanja, saj jih je najbolj skrbela hipoteka, sta povedala, da so se o ceni stanovanja vedno dogovarjali z Ivano Šundov. “Res sem vam obljubljala, da bo hipoteka plačana, ker sem verjela besedam svojega moža,” je pripomnila obtožena.

Oškodovancev je še več

Še dva kupca stanovanj v istem kompleksu pa sta včeraj na sodišču dejala, da pri sklepanju pogodb za nakup ni nikoli sodelovala Ivana Šundov, ampak vedno njen mož. Oba sta zaradi hipoteke doživela podobno zgodbo kot Mirando Č. Če ne bi doplačala 50.000 evrov, bi jima banka stanovanje prodala. “Hvala, ker ste povedali resnico,” je pričama dejala obtožena.

Dokazovanje se bo nadaljevalo aprila, ko bo sodišče zaslišalo še dve krovni priči, med drugim Davorina Hojana, nekdanjega moža Ivane Šundov.


Najbolj brano