Kupnina od prodaje E3 bo šla v celoti v infrastrukturo

V družbi Elektro Primorska so v sredo s Petrolom podpisali kupoprodajno pogodbo za hčerinsko družbo E3. Do konca leta računajo na soglasje agencije za varstvo konkurence k prodaji. Šele potem bo lahko prišlo do transakcije. Celotno kupnino bodo vložili v infrastrukturo. Znova so aktivni tudi na projektu vetrnega polja na Volovji rebri.

Družba E3 ima 50 zaposlenih in je tretji največji ponudnik elektrike 
na trgu gospodinjskih odjemalcev pri nas. Foto: Nace Novak
Družba E3 ima 50 zaposlenih in je tretji največji ponudnik elektrike na trgu gospodinjskih odjemalcev pri nas. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Glavni cilj, ki ga zasledujemo, je seveda kupnina ob zaključku transakcije in ta je bila s strani Petrola boljša od drugih, zato smo šli z njimi v zaključna pogajanja in tudi izpogajali pogoje, ki so dobri za prodajalca in zaposlene na E3,” je včeraj povedal predsednik uprave družbe Elektro Primorska Uroš Blažica. Pojasnil je tudi, da po sredinem podpisu kupoprodajne pogodbe prehajajo v obdobje izpolnjevanja odložnih pogojev, med katerimi je ključen odložni pogoj pridobivanje soglasja agencije za varstvo konkurence.

“Računamo, da bo najkasneje do konca leta ta pogoj izpolnjen. Večjih zapletov ne pričakujemo, saj ne gre za povezovanje dveh družb, ki bi imele skupaj prevelik tržni delež,” je še povedal prvi mož Elektra Primorske, ki višine kupnine ni razkril, saj gre za poslovno skrivnost, po neuradnih informacijah pa naj bi ta znašala 14,9 milijonov evrov.

15

odstotkov znaša delež družbe E3 na trgu gospodinjskih odjemalcev

E3, ki ima 50 zaposlenih, njegovi prihodki pa so v letu 2019 znašali 90 milijonov evrov, ima 15-odstotni tržni delež na trgu gospodinjskih odjemalcev in je na tem trgu tretji dobavitelj v državi.

Distribucijsko omrežje bo treba okrepiti

Blažica je zanikal govorice in zapise v medijih, da naj bi bila kupnina, ki jo je ponudila družba Gen-i, višja.

20

milijonov evrov letno vloži Elektro Primorska v infrastrukturo

“Glede očitkov, da se bodo zaposleni vozili v Ljubljano, pa ne verjamem, da se bodo, ker je dela v Novi Gorici dovolj. Verjamem, da bo novi lastnik, ko bo transakcija zaključena, odgovorno delal z družbo in še naprej vlagal v to okolje,” je še pojasnil in med zavezami, ki so bile tudi pogoj za sklenitev pogodbe, omenil ohranitev sedeža družbe na obstoječi lokaciji, ohranjanje delovnih mest, blagovne znamke in nadaljnji razvoj družbe, skladno z njenimi načrti. Povedal je tudi, da se je kupec zavezal, da bo tri leta spoštoval obstoječo kolektivno pogodbo, tako da se plače ne bodo spremenile.

V družbi Elektro Primorska nameravajo celotno kupnino vložiti v izgradnjo in vzdrževanje distribucijske infrastrukture, kar je njihova osnovna dejavnost in za kar že zdaj letno namenijo približno 20 milijonov evrov.

Uroš Blažica

predsednik uprave Elektra Primorske

“Verjamem, da bo novi lastnik, ko bo transakcija zaključena, odgovorno delal z družbo in še naprej vlagal v to okolje.”

“Potrebe naraščajo. Prav z vidika elektrifikacije in prehoda v nizkoogljično družbo se kaže, da bo treba distribucijsko omrežje v naslednjih desetih letih močno okrepiti in nadgraditi. Nekatere ocene kažejo, da bi morali za faktor tri povečati tempo in zneske investiranja. Poenostavljeno povedano bo treba za to, da bomo v bližnji prihodnosti kuhali, greli in se vozili na elektriko, zamenjati vse žice, zgraditi še 50 odstotkov novih transformatorskih postaj in na območju Elektra Primorske še pet novih razdelilnih transformatorskih postaj,” je še povedal in dodal, da to pomeni v desetih letih 400 milijonov evrov dodatnih investicij.

Pogoji za koncesijo in novi veter za Volovjo reber

S prodajo hčerinske družbe bo izpolnjen tudi eden od pogojev za pridobitev koncesije za sistemskega operaterja distribucijskega omrežja, kar je dolgoročni cilj Elektra Primorske, saj so danes le izvajalci gospodarske javne službe za Sodo, koncesija pa prinaša tudi boljši denarni tok. Želijo si jo tudi zato, ker bi radi distribucijo dolgoročno ohranili v Novi Gorici in s tem zagotovili tudi še kakšno novo delovno mesto.

V družbi so znova aktualni tudi načrti za postavitev vetrnega polja na Volovji rebri, ker je tam ena redkih primernih lokacij za izkoriščanje vetra pri nas in bi bilo po njihovem mnenju to nemoteče za prebivalce in okolje.

“Tehnologija se je v teh letih toliko izboljšala, da bi bili morebitni negativni vplivi na naravo zdaj izničeni, zato gremo ponovno v preverjanje oziroma postopek pridobivanja potrebnih dovoljenj in upam, da nam bo to uspelo,” je še povedal Blažica. Po novih načrtih naj bi tam postavili deset vetrnic (in ne več 35) skupne moči 30 megavatov, ki bi dale skupaj približno toliko električne energije kot hidroelektrarna v Solkanu.


Najbolj brano