Hostije na roko, nič več na jezik

“Pri nas je še v redu, čez mejo pa do nadaljnjega sploh ni več maš,” o ukrepih proti širjenju koronavirusa pravi Božo Rustja s koprske škofije. Slovenska škofovska konferenca je odredila, da duhovniki vernikom odslej podeljujejo hostijo na roke in ne več na jezik, da iz kropilnikov ob vhodu v cerkev umaknejo blagoslovljeno vodo in da se med mašo ne rokujejo.

Duhovniki vernikom do nadaljnjega ne bodo več dajali hostije 
neposredno v usta, ampak na roko.  Foto: Danijel Cek
Duhovniki vernikom do nadaljnjega ne bodo več dajali hostije neposredno v usta, ampak na roko.  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Na pustni torek je generalni tajnik slovenske škofovske konference Tadej Strehovec objavil navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa v naših cerkvah. Slovenski škofje vse duhovnike in vernike seveda najprej pozivajo k splošnim preventivnim ukrepom, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, posebej za obnašanje v cerkvah pa so uvedli tri bistvene spremembe.

Kropilniki brez vode

Prva je sprememba pri podeljevanju hostij. Duhovniki vernikom te ne bodo več delili neposredno na jezik v usta, ampak samo na roko. Druga sprememba je umik blagoslovljene vode iz kropilnikov ob vhodu v cerkev, kar pomeni, da se bodo verniki odslej ob vstopu v cerkev prekrižali “na suho” in ne več z blagoslovljeno vodo. Tretja sprememba pa je prepoved rokovanja ob pozdravu miru, vendar to ne bo bistveno spremenilo poteka maš, saj veliko duhovnikov tudi sicer ne prakticira rokovanja med mašo.

Spremembe so bile objavljene v torek, duhovniki so jih povečini začeli upoštevati na pepelnično sredo, ko je tudi primorske cerkve napolnilo več vernikov kot ob običajnih delavnikih. Tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja pravi, da gre za logične ukrepe, ki temeljijo na strokovnih izsledkih in ki bodo predvsem pomirjujoči za ljudi. “Bistveno je, da se tudi pri maši ljudje počutijo varne pred širjenjem virusa in s temi ukrepi lahko k temu pripomoremo,” pravi Rustja.

Pri sosedih bistveno strožje

Številni slovenski verniki in duhovniki pa sodijo v župnije na italijanski strani meje, kjer so ukrepi bistveno strožji. “V nedeljo sem somaševal v Štandrežu in že takrat smo si duhovniki pred obhajilom razkužili roke z razkužilom. In seveda podeljevali hostije na roke, ne več na jezik,” nam je povedal Rustja. “Zvečer pa me je poklical kolega in povedal, da so prepovedali vse maše. Deželna uprava je izdala odlok, po katerem so prepovedane vse javne in tudi verske prireditve. V nedeljo torej v zamejstvu ne bodo imeli maš. Koliko časa bo to trajalo, seveda nihče ne ve.”

Milejše ukrepe na naši strani so slovenski škofje zaokrožili še s pozivom duhovnikov, ki oskrbujejo domove za ostarele in bolnišnice, naj upoštevajo navodila omenjenih ustanov, in prošnjo, naj spremembe objavijo na svojih spletnih ali facebook straneh, natisnejo v oznanilih in obesijo na oglasne deske. Romanj, raznih slovesnosti in drugih oblik srečevanj v cerkvi ali izven nje ne bodo odpovedovali ali preklicevali.


Najbolj brano