Pahor poziva: vzdržite se besed in dejanj, ki so žaljiva ali sovražna

Predsednik države Borut Pahor je včeraj v državni zbor poslal predlog za izvolitev prvaka SDS Janeza Janše za novega predsednika vlade. Ob tem je tako politiko z bodočim mandatarjem na čelu kot javnost pozval k dialogu in sodelovanju brez izključevanja. Za petek je v Ljubljani napovedan protest, namenjen pritisku na SMC in Desus, naj ne gresta v vlado s SDS.

Janez Janša (levo) se je Borutu Pahorju včeraj zahvalil za zaupanje 
in optimizem.   Foto: STA
Janez Janša (levo) se je Borutu Pahorju včeraj zahvalil za zaupanje in optimizem.  Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija dobiva vlado po demokratični poti, je poudaril Borut Pahor po srečanju s kandidatom za mandatarja Janezom Janšo. “Tudi tokrat, kot vselej, nove vlade ne bom ne podpiral ne zaviral, temveč bom z njo sodeloval,” je napovedal.

Pahor poziva k dialogu

Predvsem pa je predsednik države včeraj postavljal v ospredje potrebo po dialogu in sodelovanju. “Od vseh nas, tudi od novega predsednika vlade in njegove ministrske ekipe, pričakujem, da se bomo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bila žaljiva ali celo sovražna,” je izpostavil. Po Pahorjevi oceni živimo v posebnem zgodovinskem trenutku, ko je še posebej pomembno, da politična oblast ohranja, neguje in razvija vključujoče in splošno pozitivno razpoloženje med ljudmi. “Od te sposobnosti za ustvarjanje takega družbenega razpoloženja je naš narodni in državni napredek v tem času morda bolj pomemben kot od posameznega enega ali drugega ukrepa.”

Borut Pahor, predsednik republike

“Od vseh nas, tudi od novega predsednika vlade in njegove ministrske ekipe, pričakujem, da se bomo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bila žaljiva ali celo sovražna.”

Janša je komentiral strahove, ki spremljajo oblikovanje 14. slovenske vlade na čelu s stranko SDS. Nič ni narobe z izražanjem nestrinjanja, meja pa je po njegovem prekoračena, ko gre za grožnje. Koalicijski partnerji so bili po njegovih besedah teh deležni še včeraj zvečer, tik preden so podpisali koalicijsko pogodbo. O tem, da je sam za novinarje uporabljal besede, kot so prostitutke in opankarji, pa Janša pravi, da zapisi na tviterju dosežejo nekaj tisoč ljudi, medijsko poročanje pa vpliva na oblikovanje javnega mnenja več sto tisoč gledalcev.

Proti Janševi vladi pa se že organizira del javnosti. Včeraj je na facebooku nastala skupina, ki vabi v petek popoldne pred sedeže strank SMC in Desus, kjer bodo potekali protesti proti novi desnosredinski koaliciji. Skupina, ki se je poimenovala “Brez strahu. Proti politiki sovraštva” ima namen poslance SMC in Desus opozoriti, da se lahko na glasovanju o mandatarju “odločijo tudi drugače in preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji.”

Pogodba štirih suverenih strank

Pristojni organi koalicijskih partneric so zeleno luč za vstop v koalicijo prižgali v torek pozno zvečer, predsedniki strank pa so takoj nato podpisali koalicijski sporazum. V ospredju bodo zdravstvo, težave starejše generacije, okoljski izzivi, decentralizacija in debirokratizacija, je izpostavil Janša. Vlada bo na pobudo stranke Desus ustanovila urad za demografijo, ki bo horizontalno koordiniral vse ukrepe za izboljšanje demografske slike Slovenije.

Janša je poudaril, da je podpisana koalicijska pogodba pogodba štirih suverenih strank. Napovedal je, da bodo stvari, ki v pogodbi niso napisane, a jih bo treba reševati, reševali s soglasjem. Po zgledu partnerstva za razvoj v mandatu prve Janševe vlade bi tudi tokrat k sodelovanju povabili opozicijo in predstavnika narodnih skupnosti.

Pahorjev predlog za mandatarja je šele prvi korak do nove vlade. Prihodnji teden bo DZ opravil naslednji korak, tajne volitve predsednika vlade, ko se bo pokazalo, kolikšno podporo uživa nova koalicija. Sledilo bo oblikovanje ministrske ekipe in vnovično glasovanje državnega zbora o vladi. To bi lahko dobili sredi marca.

Od višje povprečnine za občine do uvedbe naborništva
Koalicijska pogodba, ki so jo podpisale SDS, SMC, NSi in Desus, med drugim občinam obeta dvig povprečnine, napoveduje uvedbo naborniškega sistema in brezplačni vrtec za drugega in vsakega naslednjega otroka. Objavljamo nekaj ukrepov, ki jih ima namen izpeljati verjetna nova vlada.
>Prenova stanovanjske politike, povečanje fonda najemnih stanovanj s poudarkom na mladih in mladih družinah, vzpostavitev sistemskega vira za gradnjo stanovanj ter dvig namenskih proračunskih sredstev, stanovanjska shema za mlade družine.
> Ustanovitev Slovenskega demografsko - pokojninskega sklada in ustanovitev vladnega urada za demografijo.
> Dodatno izredno usklajevanje pokojnin v višini 1,5 odstotka letno za upokojence, ki so se upokojili do 2015, ob pogoju, da gospodarska rast Slovenije v letu 2020 preseže 2,5 odstotka oziroma 2,8 odstotka v letu 2021.
> Reforma politike socialnih transferjev s poudarkom na preprečevanju zlorab.
> Vključitev delovno sposobnih prejemnikov socialnih pomoči v sistem javnih del.
>Ponovna uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec, ter vzpodbude za večjo vključenost vseh otrok v vrtce vsaj eno leto pred začetkom šole.
> Uvedba univerzalnega otroškega dodatka.
> Dokončanje domov za starostnike Vrtojba in Osilnica ter najmanj pet novih domov za starejše.
>Cilj je kakovostno in vsem dostopno javno zdravstvo kot temelj slovenskega zdravstvenega sistema.
> Sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi z opredelitvijo vsebine pravic, virov financiranja in ustreznim kadrovskim načrtom.
> Koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska osebnega zdravnika v skupnem obsegu devet dni v koledarskem letu ter preučitev možnosti skrajšanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca.
>Davčna razbremenitev nagrad za uspešnost za zaposlene.
> Dvig povprečnine občinam za proračunsko leto 2020 na 623,96 evra, za proračunsko leto 2021 pa na 628,20 evra.
>Prenova plačnega sistema.
>Uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih, z možnostjo pisanja ločenih mnenj po vzoru ustavnega sodišča.
>Učinkovito varovanje državne meje.
>Postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka.
>Krepitev dialoga s sosednjimi državami.
> Pospešitev priprav na predsedovanje Svetu EU.

Komentar novinarja

Jana Krebelj

Janševa vlada kot posledica

Do nastanka vlade je treba narediti še dva pomembna koraka, DZ mora potrditi mandatarja, nato pa mora ta še sestaviti vlado in zanjo vnovič dobiti zadostno večino v parlamentu. A tu ni nič več negotovega; stranka SDS in Janez Janša se te igre ne bi šla, če ne bi bila prepričana v njen uspeh. Slovenija je na poti, da dobi večinsko vlado, v kateri naj bi SDS dobila največ ministrov, vendar ne absolutne večine. SDS ima sicer v državnem zboru 26 mandatov, vse tri ostale stranke skupaj pa 22 oziroma ...

Preberi več

Najbolj brano