Navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom: okrepljeni higiena in previdnost

Kaj lahko vsak sam stori, da bi lahko v čim večji možni meri preprečil okužbo z nevarnim koronavirusom sars-cov-2, ki se bliskovito širi po svetu in v Italiji? Povzemamo osnovna priporočila zdravniške stroke.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

SLOVENIJA > Dva sklopa osnovnih nasvetov sta objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Okrepljena higiena

Osnovni ukrep, ki nasploh velja pri preprečevanju širjenja vseh nalezljivih virusnih bolezni, je higiena rok.

Zanjo si je treba vzeti dovolj časa. Najprej roke splahnemo pod toplo vodo. Milo nanesemo na celotno površino rok in drgnemo roke vsaj eno minuto - dlani, hrbtišči, prostore med prsti, oba palca, območja pod nohti. Nato roke speremo s toplo vodo, si jih obrišemo s papirnato brisačo in z brisačo tudi zapremo pipo. Tudi kljuke prijemamo z brisačo, nikakor z rokami!

Higiena kašlja, upoštevati varnostno razdaljo

K preprečevanju širjenja virusnih okužb sodi higiena kašlja. Usta si pokrijemo s papirnatim robcem, ki ga nato zavržemo. Če robca nimamo, kašljamo v rokav nadlahti.

Zdravniki opozarjajo še na ohranjanje varnostne razdalje med sabo in drugimi - vsaj meter in pol. To je nujno zlasti, ko opazite prehlajenega, smrkavega in kašljajočega človeka. Ne obiskujte krajev, kjer je veliko ljudi.

Ob sumu okužbe po telefonu poklicati zdravstveno službo

NIJZ svetuje potnikom, ki prihajajo s Kitajske, Južne Koreje, Irana, Italije, kjer se širi koronavirus. Ukrepati je treba, ko se po 14 dneh od vrnitve s teh območij pojavijo: vročina, kašelj ali občutek oteženega dihanja.

Takrat mora oboleli ostati doma in ne sme imeti stikov z drugimi. Po telefonu mora poklicati zdravstveno službo in navesti vse podatke o potovanju. Poklicati mora osebnega zdravnika, ko je dosegljiv oziroma dežurno zdravstveno službo. Bolnik si mora pogosto z milom umivati roke in kašljati v robec.

Kakšni so nasveti potnikom, ki nameravajo potovati na Kitajsko oziroma v Azijo ter v Italijo? Osnovni je pogosto umivanje rok z vodo in milom. Potnik naj se cepi proti gripi, ki še vedno razsaja, in izogiba stikov z bolnimi (kašljajočimi, vročičnimi, smrkavimi) ljudmi. Nujno je izogibanje stikov z živimi in mrtvimi živalmi in tržnic z živalmi ter izdelki iz njih.


Najbolj brano