Janševa vlada kot posledica

Do nastanka vlade je treba narediti še dva pomembna koraka, DZ mora potrditi mandatarja, nato pa mora ta še sestaviti vlado in zanjo vnovič dobiti zadostno večino v parlamentu. A tu ni nič več negotovega; stranka SDS in Janez Janša se te igre ne bi šla, če ne bi bila prepričana v njen uspeh.

Slovenija je na poti, da dobi večinsko vlado, v kateri naj bi SDS dobila največ ministrov, vendar ne absolutne večine. SDS ima sicer v državnem zboru 26 mandatov, vse tri ostale stranke skupaj pa 22 oziroma 21, če odštejemo enega od poslancev SMC, ki novo vladno koalicijo odkrito zavrača. SDS ne bo vodila vseh državotvornih resorjev.

Ironija trenutne situacije je v tem, da 14. slovenska in tretja Janševa vlada nastaja kot posledica dogajanja na levici.

Navedeno bi bilo lahko pomirjujoča informacija za vse, ki se bojijo Janše in zdrsa države v avtoritarnost. A Desus in SMC, ki naj bi to vlado ohranjala v območju sredine, imata skupno težavo: javno mnenje jima ni naklonjeno. Če se želita vsaj še nekaj časa obdržati na političnem parketu in se izogniti predčasnim volitvam, se morata v novi koaliciji obnašati bogaboječe.

Anketa, ki jo je v torek za časopis Dnevnik opravila Ninamedia, je pokazala, da je stranka Janeza Janše, ki je na dobri poti, da sestavi svojo tretjo vlado, pridobila precej podpore javnosti. V primeru predčasnih volitev bi za SDS volilo 19,9 odstotka vprašanih, za LMŠ 15 odstotkov, SMC in Desus pa bi ostala pred vrati parlamenta. SDS lahko torej še bolj suvereno kot prej vsakomur, ki mu ni kaj prav, reče, prav, pojdimo na volišča.

Ironija trenutne situacije je v tem, da 14. slovenska in tretja Janševa vlada nastaja kot posledica dogajanja na levici. Pot ji je tlakovala Levica, ko je odstopila od projektnega sodelovanja s Šarčevo vlado, nato oziroma hkrati s tem pa tudi koalicijske partnerice nikoli usklajene manjšinske vlade. Spomnimo, da je leva sredina na volitvah 2018 dobila 52 mandatov. Če jih ni bila sposobna unovčiti, je to njena težava.

Po Šarčevem odstopu Janši ni bilo treba narediti drugega kot odpreti vrata tistim, ki so pred njimi klečali na koruzi. Po njihovi zaslugi je dobil tretjo priložnost, da ovrže mite o sebi in se tudi zaradi skorajšnjega predsedovanje Slovenije Svetu EU predstavi kot demokrat, ki spoštuje človekove pravice in različnost mnenj.


Preberite še


Najbolj brano