Virus bo ustavil drvenje sveta

Dokler je novi koronavirus razsajal po daljni Aziji, smo v našem gnezdecu na sončni strani Alp le zmajevali z glavami in modrovali, kako da to ni nič čudnega, da je Kitajska itak prenaseljena, da jedo mačke, pse in druge divje živali, pa da imajo v Vuhanu, kjer se je virus prvič pojavil, tudi nek laboratorij. Nihče ni tekel v lekarno, nikogar ni pretirano skrbelo.

Ko pa se je virus pojavil v naši soseščini, v okolici Padove, Vicenze in drugih italijanskih mest, ki smo jih številni Primorci in Slovenci večkrat obiskali, pa je tudi v našem varnem gnezdecu završalo. V pičlem dnevu smo pokupili vse maske in dezinfekcijska sredstva, pa čeprav pri nas ni (še) nihče zbolel. Zakaj takšna panika, je zadnjič lepo pojasnil zdravnik iz Padove. Zato, ker je virus nov in se ga kot vsake nove stvari še posebej bojimo, in zato, ker ga prenašamo, še preden začnemo kihati, kašljati in smrkati. Še posebej pa zato, ker štejemo njegove žrtve. Na tisoče žrtev vsakoletnih grip ne šteje nihče in zato ni nihče tako zaskrbljen. Tako preprosto je to.

Špekulanti bodo služili, turistični delavci in podjetniki se bodo držali za glavo... in svet se bo vsaj za kakšen mesec malo ustavil.

Ne pomagajo podatki, da gre za virus, ki povzroča gripi ali pljučnici podobno bolezen, ki jo 80 odstotkov okuženih preboli na nogah. Ne, vsakdo se boji zase, za svoje starše ali otroke ... Da ne bi padel v tistih preostalih 20, bog ne daj v najhujših nekaj odstotkov bolnih, za katere je virus usoden.

Ameriški virolog Vincent Racanielli je včeraj zjutraj razlagal, kako tesno so virusi povezani z življenjem na Zemlji. In kako vsa živa bitja živimo z njimi. Napoveduje, da bo človeštvo tudi ta virus “posvojilo” in počasi postalo nanj imuno. Tako kot je že vsakega doslej.

Do takrat pa bo ob pojavu tega in drugih virusov vladala ponekod večja in ponekod manjša panika, oblasti bodo lahko preverjale svoje sisteme in načrte ukrepanja, špekulanti bodo služili, turistični delavci, gostinci in podjetniki se bodo držali za glavo ... in svet se bo vsaj za kakšen mesec ali dva malo ustavil. Ustavil v svojem drvenju proti višjemu bruto dohodku, gospodarski rasti in kar je še vse takih klišejev, ki pomenijo nenehno pehanje za večjo blaginjo (za nekatere dobesedno bogastvo) in odtujenostjo od zemlje, zraka in vode. Od narave, ki nas je edina dala na ta svet in nam omogočila bivanje na njem.


Preberite še


Najbolj brano