Zaradi virusa bo trpelo gospodarstvo

Posledice izbruha koronavirusa na slovensko gospodarstvo še niso velike, je pa že opaziti nekatere težave, je po sestanku z direktorji nekaterih večjih podjetij povzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V četrtek namerava na sejo vlade priti z naborom ukrepov za njihovo blaženje.

Posledice izbruha koronavirusa na slovensko gospodarstvo še 
niso velike, je pa že opaziti nekatere težave, je po sestanku z 
direktorji nekaterih večjih podjetij povzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.  Foto: Daniel Novakovic/STA
Posledice izbruha koronavirusa na slovensko gospodarstvo še niso velike, je pa že opaziti nekatere težave, je po sestanku z direktorji nekaterih večjih podjetij povzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.  Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > Minister in direktorji so danes izmenjali mnenja s ciljem, da bi bila Slovenija v primeru stopnjevanja težav vnaprej pripravljena in bi se uspela hitro odzvati. “Koronavirus že vpliva na slovenski turizem, kar se kaže v zmanjševanju števila rezervacij in odpovedi potovanj, na področju gospodarstva pa zaenkrat (še) ni zaznati hujših posledic,” je trenutne razmere povzel minister Zdravko Počivalšek.

Udarec na dveh pomembnih trgih

S Kitajske k nam pride 160.000 turistov, Italija pa je s 600.000 gosti med največjimi slovenskimi trgi. Slovenska turistična organizacija (STO) in turistično gospodarstvo sta se minuli teden dogovorila, da bosta v luči širjenja novega koronavirusa okrepila promocijo na bližnjih trgih. V to promocijo bi veljalo preusmeriti tudi evropski denar, menijo na ministrstvu.

Po besedah direktorja Postojnske jame Marjana Batagelja Postojnsko jamo na leto obišče 177.000 turistov iz Azije. Dobro bo, če bo letos od tam prišla desetina teh turistov. Od države ničesar ne zahtevajo, pričakujejo pa “jasne napotke, kako ukrepati, če se virus zgodi na tvojem pragu”.

Luka Koper: posledice bodo čutili v kratkem

Gospodarstveniki so danes opozorili tudi na zmanjšanje povpraševanja pri končnih kupcih, zmanjšanju povpraševanja zaradi težav v dobaviteljskih verigah in zmanjšanih investicijskih aktivnostih, zaradi česar se lahko sčasoma pokaže potreba po zmanjševanju števila delavcev. Ministrstvo za blažitev teh posledic razmišlja o interventnem zakonu o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa s sofinanciranjem plač za polni delovni čas. Takšen ukrep je Slovenija uveljavila že v času gospodarske krize.

Do večjih težav lahko pride tudi v logistiki, predvsem v Luki Koper. Počivalšek meni, da bi morala država ob morebitnih ukrepih za zaščito javnega zdravja ohraniti razum in ohraniti pretočnost blaga, saj je to za izvozno usmerjeno slovensko gospodarstvo ključno.

V Luki Koper zaradi omejitev, povezanih s Kitajsko, še ne beležijo upada prometa, se bo pa to zgodilo v roku dveh tednov, je ocenil predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel. Pretovor s Kitajske predstavlja 30 odstotka vsega njihovega pretovora.


Najbolj brano