Zaradi mlačnosti strah in stiska

Da ne kaže zganjati panike, saj je vse pod kontrolo, sprejeti ukrepi se izvajajo, razmere zaradi širjenja nevarnega koronavirusa pa (še) niso zastrašujoče - tako že dober teden mirijo z ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vendar se med ljudmi krepi vtis, da gre za izmikanje in da so razmere v resnici resnejše, se jih pa najodgovornejši ne zavedajo. Tudi zdravstveni minister Šabeder je stopil pred ljudi šele v nedeljo zvečer, ko je soseda Italija razglasila izredne razmere. Že res, da je vlada v odhodu, a ko gre za tako resne zadeve, je dolžna delati učinkovito.

Okužba je že na pragu Slovenije in le vprašanje časa je, kdaj bo pri nas. Italija je največje žarišče v Evropi. Zato so še posebej zaskrbljeni Primorci, čeprav zaščitnih mask ni več mogoče kupiti nikjer v Sloveniji. Ker so pristojni po oceni javnosti do danes mlačno ukrepali, so se prvi zganili na Goriškem in danes prevetrili ukrepe. A večina zdaj oči upira v vlado in v predsednika države. Vsi pričakujejo ažurno in učinkovito ukrepanje. Tudi zdravstvo, od koder dežujejo svarila, da marsikje na terenu zdravniki ukrepov in navodil še vedno nimajo!

Razumljiva je skrb zdravnikov na terenu, kjer nimajo zaščitne opreme, regionalne bolnišnice pa le po eno posteljo za izolacijo.

Iz Italije, kjer se koronavirus bliskovito širi, so se po smučanju med počitnicami minuli vikend vrnili mnogi Slovenci, kar neti dodatno skrb in strah. Tudi s kongresov in dopustov v Aziji se vračajo. Zato mnogi strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo nujno imeti te povratnike v posebni izolaciji. Kot jih imajo denimo v Nemčiji, ZDA, Hrvaški, Romuniji. Znano je namreč, da se okužba lahko razvije šele čez dva, tri tedne, dotlej so povsem zdravi. In klicenosci - za bližnje, sodelavce, znance.

Razumljiva je skrb zdravnikov družinske medicine in pediatrov v zdravstvenih domovih, saj opozarjajo, da marsikje nimajo zaščitne opreme in ne vedo, kako obravnavati morebitne okužene in kam jih pošiljati. Regionalne bolnišnice imajo le za silo nared sobe na urgencah, v vsaki le z eno posteljo za primer okuženega bolnika. Kar ne bi zadoščalo pri razmahu okužbe. Kot tudi ne le 20 postelj na infekcijski kliniki.

Je zato presenečenje, da ljudje odgovornim ne zaupajo in jim očitajo neučinkovitost? Šele danes se je močneje zganilo kolesje najodgovornejših v državi. Prepozno, pravijo mnogi. Nekateri pa celo, da ne gre za naključje.


Preberite še


Najbolj brano