Dr. Gorazd Pretnar: “Bojim se, da so z ukrepi namerno pozni”

Konec tedna je mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) znova opozoril, da bi morali najodgovornejši v državi takoj ukrepati zaradi koronavirusa, ki se širi v Italiji. To je Hrvaška že storila, Slovenija do včeraj pa še vedno ne. Pravi, da pristojni ne ravnajo odgovorno, in dodaja: “Bojim se, da so namerno prepozni!”

Gorazd Pretnar Foto: STA
Gorazd Pretnar Foto: STA

KOPER > Mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar iz koprske enote NLZOH je pred dnevi na družbenih omrežjih znova kritiziral neprimerno ukrepanje vlade v primeru zaščite Slovenije pred epidemijo s koronavirusom.

Nujni ukrepi ne sledijo zdravi pameti in SZO

Osebno je s predlogi seznanil nekaj politikov, tudi iz vlade v odstopu. “A problema očitno ne dojemajo dovolj resno, čeprav je znano, kako se koronavirus širi in je že pred vrati ali celo še bliže,” opozarja Pretnar.

dr. Gorazd Pretnar

mikrobiolog

“Problema očitno ne dojemajo dovolj resno, čeprav je znano, kako se koronavirus širi in je že pred vrati ali celo še bliže.”

Med predlogi našteva takojšnje podaljšanje počitnic in preverjanje vseh, ki se vračajo s potovanj - iz Azije in Italije. “Tam je smučalo med počitnicami veliko ljudi v osrčju okužbe v Italiji. Zunanje ministrstvo bi ob koncu minulega tedna moralo poskrbeti, da bi vsi ob vstopu v Slovenijo prejeli sms, kam se morajo zglasiti, sicer jim grozi visoka denarna kazen,” je prepričan.

“To smo spet zamudili! Kot ministrstvo ni poskrbelo za primerne informacije na svojem telefonu minuli vikend, ko je eden naših športnikov, vračal se je iz Azije, naletel le na zmedeno študentko na tej liniji in ni dobil pravih informacij o primernem ukrepanju, kar je skušal izvedeti ob povratku v Slovenijo.”

Hrvaška modrejša od Slovenije

Pretnar daje za zgled Hrvaško. Že prevzem njihovega potnika z ladje pred Japonsko na mariborskem letališču je bil povsem drugačen od naših ukrepov: “Prišli so v skafandrih in ga dali v izolacijo ter odpeljali v izolacijo na kliniko v Zagrebu. Mi smo, kot že prejšnja dva, tudi tokrat dva naša poslali le v domačo izolacijo! Z ministrstva za zdravje in NIJZ so omenjali, da jim bodo na dom nosili hrano. Kdo? A spet nezaščiteni? Mimogrede: tudi njihovi odpadki so nevarni, dokler se v prihodnosti ne potrdi, da so zares zdravi. Ta okužba se po do zdaj znanih ugotovitvah lahko pri vseh okužbah razvije šele čez dva do tri tedne - inkubacija je od 21 do 28 dni.”

Odgovorni se sklicujejo na spoštovanje navodil Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). A Pretnar omenja: “SZO je pred dnevi izrazila bojazen, da se bo v Evropi zaprlo okno glede koronavirusa. Prav to zdaj delajo naši odgovorni. Bojim se, da so se dogovorili, da bodo namerno ta virus spustili v Slovenijo. To nakazuje celotno njihovo neukrepanje.”

Morajo vsi brskati po spletu?

Nerazumna se mu zdi objava navodil o ukrepih, saj so navodila na voljo le na spletni strani NIJZ: “Moraš se potruditi, da jih najdeš! Kje živijo odgovorni? Kaj ne vedo, da vsi, zlasti starejši, nimajo doma računalnikov? In da mnogi niso vešči brskanja po spletu?”

Hrvaška je namreč natisnila in prebivalcem deli posebne letake z navodili, kako naj ravnajo.


Najbolj brano