Zahodno dekle iz sosednje ulice

Ko bomo spoznali, da so izvajalci skladb Ti ne poznaš konjev, Spremembe, Jaz in nebo tudi avtorji uspešnic Gifts, Sober ali Sinner, ter bomo celoto povezali v ime Fed Horses, bomo lahko zaobjeli vseobsegajočo ustvarjalnost skupine iz Logatca. Bend iz “sosednje ulice” in z dušo ameriškega kantrija se je konec tedna ustavil tudi v Kopru, v klubu CMK. Tam, kjer je občinstvo reklo: “Lahko še en bis?”

Medtem ko  opus  skupine Fed Horses dobiva širine, vredne 
samostojnega koncerta, je med poslušalce  te dni priplesal njihov 
najnovejši singl Zahodno dekle, ki so ga predstavili tudi koprskemu občinstvu. Foto: Maja Pertič Gombač
Medtem ko opus skupine Fed Horses dobiva širine, vredne samostojnega koncerta, je med poslušalce te dni priplesal njihov najnovejši singl Zahodno dekle, ki so ga predstavili tudi koprskemu občinstvu. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Po sedmih letih skupnega ustvarjanja, med katerim so nekateri člani odšli, drugi prišli, jedro, ki ga sestavljata Jure Mihevc in Urša Mihevc, pa je ostalo čvrsto in odporno tudi na spremembe, je skupina Fed Horses stabilno na poti do vseslovenskega uspeha. V preteklosti je imela Slovenija kar nekaj skupin s prepoznavnim ženskim vokalom. Tabu, Panda, Videosex, Katalena so nekatere, ki prve pridejo na misel. Glas in interpretacija ter odrska prezenca Urše Mihevc sega že tja, kjer bi lahko ostala zapisana v antologijo slovenske, tudi zabavne glasbe.

“Resnično bi nas navdihovalo, če bi lahko nastopili v vsaki slovenski občini ter se tudi tako približali ljudem,” je po koncertu povedala pevka Urša Mihevc. (foto: Maja Pertič Gombač)

Odkar so lani na Emi, slovenskem izboru za pesem Evrovizije, nastopili z uspešnico Ti ne poznaš konjev in jih je tretje mesto prepričalo, da je petje v slovenščini prava izbira za pot v slovenska ušesa, so se ena za drugo zvrstile skladbe, ki ne gredo iz ušes.

“Res si najbolj želimo, da bi poslušalci prek teh novih skladb s slovenskimi besedili poiskali in spoznali še naše prve skladbe, zapete v angleščini, ter našo skupino prepoznali kot izvajalko vseh njih. In resnično bi nas navdihovalo, če bi lahko nastopili v vsaki slovenski občini ter se tudi tako približali ljudem,” je po koncertu povedala Urša Mihevc.

Foto: Maja Pertič Gombač

Najprej so bili komadi, kot so Sinner, LoveTree, Father’s House, Gifts in Leaving. Izbrane so leta 2018 izdali na EP-ju, naslovljenem Sinner. Priljubili so se Valu 202, njihova glasba je prodrla v radijski eter, leto 2018 pa so sklenili z nastopom v Kinu Šiška v sklopu projekta Izštekani 25. Nakar so vstopili še na evrovizijski vlak, ki jim je z Emo prinesel večjo prepoznavnost.

Foto: Maja Pertič Gombač

Njihov country se ne naslanja več (samo) na Nashville, temveč se je prelevil v avtorski pop rock, med izvedbo katerega lahko plesalec elegantno zavrti plesalko in jo še nagne vznak. Za tiste, katerih noge niso težke in jih lahkotne note ne glede na otožnost vokala povzdignejo v stanje notranjega zadovoljstva.

Foto: Maja Pertič Gombač

Vokalistka Urša Mihevc, kitarist Jure Mihevc, basist Rok Škrlj, violinist in kitarist Danijel Bogataj, bobnar Jure Maček in klaviaturist Mitja Kavčič v skupino Fed Horses vlagajo vse svoje znanje in glasbeno širino. Medtem ko njihov opus dobiva širine, vredne samostojnega koncerta, je mednje te dni priplesal še najnovejši singl Zahodno dekle. Igrati, nastopati, koncentrirati. Besede, ki skušajo ponazoriti, kam srce vleče slovenskega glasbenika s slovenskimi avtorskimi komadi. K lokalnemu občinstvu, vendar.

Foto: Maja Pertič Gombač


Najbolj brano