Pestra povorka tradicionalnih in sodobnih pustnih mask

Čeprav tudi na Bistriškem letos maškare niso imele dosti dela z odganjanjem zime, je nekaj manj kot 1200 pustnih mask na današnji tradicionalni pustni povorki Pust je pršu v Ilirski Bistrici več kot uspešno opravilo svoje delo.

Mad Max je v Ilirsko Bistrico prišel iz Kočanije. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Mad Max je v Ilirsko Bistrico prišel iz Kočanije. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Na 25. pustni povorki, ki je tudi letos v Ilirsko Bistrico pritegnila veliko domačinov kot tudi obiskovalcev z drugih koncev Slovenije, je nastopilo 25 pustnih skupin. Več kot polovica jih je prišla z različnih koncev bistriške občine, kjer po vaseh od Bača, Kočanije, Novokračin, pa vse do Brkinov ohranjajo bogato pustno izročilo.

Med njimi seveda niso manjkale nepogrešljive tradicionalne domače maske: hrušiški in podgrajski škoromati, šjme s Topolca, pa pregarske, vrbovske in vrbiške šjme. Tem so se pridružili zdaj že redni gostje povorke Ćićski in Munski zgončari iz sosednje Hrvaške ter koranti iz Hajdine.

Z izvirnimi maskami in izpiljeno koreografijo so tudi letos navdušili Bistričani, ki so se prelevili v baletke, iz Kosez so prileteli koseški ptiči, pravo filmsko norijo so z “Norim Maxom” uprizorili Kočanci, na Dolnjem Zemonu so iz stečaja uspeli obuditi Adrio Airways, z Beuga kmna (Bača) so prišli kuharji, Jasenci so odprli svoj casino, v Novokračinah so ustvarili safari, Trnovci pa so se prelevili v smrkce. Letos je prvič na povorki sodelovala tudi večja skupina otrok in vzgojiteljic iz Vrtca Jožefe Maslo.

Za domačini niso prav nič zaostajali že redni gostje povorke iz sosednjega Kala na Pivškem, kjer se vsako leto posvetijo kateri od aktualnih političnih tem - letos so tako odprli svojo pošto, kjer stavke ne bodo potrebne. V Bistrico so priveslali tudi gusarji in pirati z Rodika, pa karte iz hrvaškega Lovrana, pridružile pa so se jim tudi pustne skupine iz bolj oddaljenih krajev, denimo Dobove, folklorno društvo iz Dolene pri Ptuju in pustarji iz Raven.


Najbolj brano