ZDA zaradi koronavirusa svarijo pred počitniškim križarjenjem po Aziji

Namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za konzularne zadeve Ian Brownlee je v petek Američane posvaril pred potovanji s turističnimi križarkami po Aziji, saj pot s tovrstnimi ladjami povečuje nevarnost okužb z koronavirusom, bodoče evakuacije ameriških potnikov s takih ladij pa niso zajamčene.

WASHINGTON > Število okuženih Američanov je medtem od petka naraslo na 34, od tega jih je 21 okuženih prišlo iz tujine. V začetku tedna so s križarke Diamond Princess, zasidrane pred Japonsko, evakuirali in prepeljali v ZDA več kot 300 Američanov. Iz Kitajske, kjer se je virus prvič pojavil decembra, so doslej prav tako pripeljali več državljanov in jih dali v karanteno.

Virus je doslej zahteval življenja že več kot 2200 ljudi in okužil najmanj 75.500. Svetovna zdravstvena organizacija WHO opozarja, da se okno za omejitev širjenja okužb počasi oži, saj naraščajo primeri, ki več nimajo jasne povezave s Kitajsko.

Ian Brownlee je opozoril Američane, naj več ne računajo na podobne evakuacije in naj se raje izogibajo križarjenj po Aziji. Od evakuiranih Američanov z ladje Diamond Princess jih je 18 okuženih z virusom in so v izolaciji v Nebraski, Kaliforniji in Teksasu. Evakuacija je sprožila tudi kritike, saj je vlada potnike z ladje prepeljala z letali, na katerih so bili tudi drugi potniki kljub nasprotovanju Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).


Najbolj brano