Zaletelj: Z deli je treba začeti še v prvi polovici leta

Za sledenje časovnici gradnje drugega tira je treba čim prej podpisati pogodbo za Glinščico in z deli začeti še v prvi polovici leta, je danes dejal vodja projekta drugi tir Marjan Zaletelj. Brez nepredvidenih zapletov je to po njegovem mnenju mogoče doseči. S potekom projekta je zadovoljna tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

ČRNI KAL > Za sledenje predvideni časovnici gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper je treba čim prej podpisati pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice in z deli začeti še v prvi polovici leta ter do konca leta skleniti pogodbo za glavna dela in imeti na trasi izvajalca vsaj s pripravljalnimi deli, je ob današnjem ogledu gradbišč v izjavi za medije dejal Marjan Zaletelj.

“Če ne bo nepredvidenih zapletov oziroma nepotrebnih vlaganj zahtevkov za revizijo, je to mogoče doseči,” meni.

Izdelava projekta v zaključni fazi

Izdelava projekta za izvedbo je po besedah namestnika vodje projekta Draga Dvanajščaka v zaključni fazi. Predaja bo 1. marca, nato sledi recenzija dokumentacije, ki naj bi bila končana do sredine aprila. “Po terminskem planu imamo recenziran projekt za izvedbo tako konec aprila, ko bodo tudi izpolnjeni pogoji za objavo razpisa,” je dodal.

S potekom je zadovoljna tudi ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Gradnja dostopnih cest po njenih besedah poteka več kot dobro. “Velik del dostopnih cest je praktično končan, ostalo bo predvidoma končano do junija. Veseli me, da projekt tako finančno kot časovno poteka v začrtanih okvirih skladno z investicijskim projektom,” je dejala.

“Če se bo gradnja zaključila junija, bo izvajalec nadoknadil tudi izgubljeno referendumsko leto,” je dodala. Ob tem je zagotovila, da neupravičenih aneksov v času njenega ministrovanja “na tem in ostalih projektih ni in jih ne bo”.

Kam odlagati izkopni material?

Eno od odprtih vprašanj pri gradnji dostopnih cest ostaja odlaganje izkopnega materiala. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je glede tega danes povedal, da trenutno še nimajo rešitve, kam odlagati material. “Resda imamo gradbeno dovoljenje, a je treba določene stvari še urediti,” je dejal.

Bratuškova je komentirala tudi odločitev Državne revizijske komisije, ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival in zaradi katere ga bo 2TDK pozval k menjavi podizvajalca. Poudarila je, da gre za samostojno institucijo, ki sama sprejema odločitve.

“Lahko pa kot ministrica rečem, da je ta odločitev najmanj nenavadna,” je dejala. Če bo treba pri vseh bodočih investicijskih projektih vse prijavitelje pozivati k dopolnitvi vlog, bodo postopki dolgotrajni, je opozorila. Ob tem je pozvala k razmisleku o spremembah zakonodaje s področja javnega naročanja.

Odzvala se je tudi na danes predstavljeno poročilo projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir, ki med drugim opozarja, da odločitev Državne revizijske komisije ovira projekt in njegovo časovnico.

“Njihove pripombe so mi znane in se z marsikatero strinjam. Na ministrstvu skušamo skupaj z 2TDK izzive rešiti v čim večji meri. Za stvari, na katere nimamo vpliva, pa odgovornosti ne moremo prevzeti,” je poudarila.

Zorko je dejal, da vsebine poročila še ne pozna, je pa odnose s projektnim svetom označil za vse boljše.


Najbolj brano