Ob postaji kovčki, na Fornačah kamnita eksplozija

Dve izmed treh najbolj domišljenih skulptur, ki so nastale na lanskem kiparskem simpoziju Forma viva, sta včeraj našli mesto v Piranu, tretja bo krasila zelenico ob novem zdravstvenem domu v Luciji.

Skulptura Next Destiny argentinske kiparke Laure Marcos je dobila 
mesto v neposredni bližini piranske avtobusne postaje.  Foto: Jadran Rusjan
Skulptura Next Destiny argentinske kiparke Laure Marcos je dobila mesto v neposredni bližini piranske avtobusne postaje.  Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Občina Piran in Obalne galerije Piran sta v sodelovanju s podjetjem Hidrogradnja in piranskim kiparjem Miho Pečarjem včeraj z delovišča prestavili deli argentinske kiparke Laure Marcos in iranskega kiparja Behnama Akharbina Moghanlouja.

Kovčki Laure Marcos v sebi skrivajo močno simbolično sporočilo. (Foto: Jadran Rusjan)

Next Destiny je argentinska umetnica naslovila skulpturo kovčkov, ki neurejeno odloženi na različno velika kupa čakajo, da jih lastniki odnesejo s seboj na naslednjo postajo. “Gre za preprosto likovno govorico, ki pa v sebi skriva močno simbolično sporočilo. Marcosova je v težo kamna vtkala idejo o hotenih ali nehotenih popotovanjih. O pobegih, selitvah, pravzaprav o izgubljenosti sodobnega človeka v svetu brez ciljev in referenc. Zato izbira lokacije v neposredni bližini piranske avtobusne postaje ni naključna in bo nedvomno pritegovala poglede radovednih obiskovalcev malega obmorskega mesta,” je pojasnila kustosinja simpozijskega projekta Forma viva Portorož dr. Majda Božeglav Japelj.

Nameščanje skulpture iranskega umetnika Behnama Akharbina Moghanlouja (Foto: Jadran Rusjan)

Majda Božeglav Japelj o skulpturi iranskega kiparja: “Kip se v prostor razpira z lahkotnostjo origamija, kar spodbuja vtis breztežnosti.” (Foto: Jadran Rusjan)

O skulpturi iranskega umetnika Behnama Akharbina Moghanlouja pa je zapisala, da so njen nastanek navdihnili verzi iranskega poeta, ki govorijo o vznemirljivem pričakovanju rojevanja novega dne (Sunrise). “Kiparjeva razlaga tega pojava v kamnu ni nič manj sugestivna. Predvsem pa je v idealnem sozvočju s prostorom, ki ji je namenjen, na Fornačah pri Piranu. Horizontalen blok belega kamna v jedru volumna eksplodira z izsekanimi detajli geometrijskih oblik, na katerih se poigravajo sončni žarki. Kip se v prostor razpira z lahkotnostjo origamija, kar spodbuja vtis breztežnosti. Ob bežnem pogledu, z večje razdalje, ga sploh ne dojamemo kot težko, kamnito, materijo. Nasprotno, zdi se, da jo bo z mesta, tik ob obali, prvi piš vetra odnesel daleč stran, na odprto morje.”

Po zaključeni obnovi lucijskega zdravstvenega doma pa se bo na zelenici okoli njega pojavil še kip slovenskega avtorja Arijela Štruklja, ki nosi zgovoren naslov Sunek v dušo.


Najbolj brano