Kam z goro izkopanega fliša in apnenca od drugega tira?

Projektni svet za civilni nadzor drugega tira nasprotuje, da bi vse viške materiala vozili v predelavo v Salonit Anhovo, saj bo to stalo 40 milijonov evrov. Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko pravi, da z ministrstvom za okolje še iščejo alternativne cenejše rešitve. Pri gradnji bodo izkopali približno 4,1 milijona kubičnih metrov fliša in apnenca.

Dostopne ceste do trase drugega tira bodo končali do junija.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dostopne ceste do trase drugega tira bodo končali do junija.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > “Iščemo način, da izkopanega materiala ne bi šteli za odpadek, ampak kot mineralno surovino, stranski produkt, ki bi ga uporabljali pri gradnji. V treh mesecih mora biti to jasno. Ko bomo prijavitelje na razpis za glavna dela povabili k oddaji ponudb za ceno, moramo imeti to rešitev. Izbrani izvajalci morajo vedeti, kam bodo vozili material,” poudarja Dušan Zorko.

Če bi vseh 4,1 milijona kubičnih metrov materiala šteli med odpadke, bi se tako povečala skupna količina odpadkov v državi, da bi Slovenijo doleteli penali EU.

Odločitev državne revizijske komisije preseneča

Projektni svet za civilni nadzor drugega tira, ki se je sestal včeraj, je izpostavil tudi zadnjo odločitev Državne revizijske komisije v zvezi z razpisom za gradnjo mostu čez Glinščico, ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival in zaradi katere ga bo 2TDK pozval k menjavi podizvajalca. “Ta odločitev ovira projekt in njegovo časovnico,” je ocenil predsednik sveta za civilni nadzor projekta Jadran Bajec. Prepričan je, da bi morala komisija to odločitev sprejeti hitreje. Po njegovem se bodo sedaj vsi udeleženci lahko znova pritožili, kar bo vse zavleklo še za pol leta. Takšna odločitev prav tako “vzpostavlja nemir, saj 2TDK ne ve več, kaj lahko stori”.

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki si je včeraj ogledala gradnjo dostopnih cest do trase drugega tira, se strinja, da je odločitev državne revizijske komisije nenavadna: “Če bo treba pri vseh bodočih investicijskih projektih vse prijavitelje pozivati k dopolnitvi vlog, bodo postopki dolgotrajni,” je opozorila in pozvala k razmisleku o spremembah zakonodaje s področja javnega naročanja.


Najbolj brano