Maske bodo napolnile istrske ulice

Pustovanje bo v slovenski Istri pestro v vseh večjih krajih. Osrednja dogodka bosta jutri Istrska pustna povorka v Kopru ter v nedeljo Tartinijev karneval v Piranu.

Na istrski pustni povorki se predstavijo pustne maske iz vse 
Primorske. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na istrski pustni povorki se predstavijo pustne maske iz vse Primorske. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Istrski karneval sodi med največje pustne prireditve v Sloveniji. V sklopu slednjega bo to soboto v Kopru že 12. Istrska pustna povorka. Ta bo ob 12. uri krenila s parkirišča ob stadionu Bonifika in se prek Ljubljanske ceste pomikala do Pristaniške ulice ter naprej do cilja na trgu ob Upravi za pomorstvo, kjer bo razglasitev zmagovalcev in zabava s triom Teci teci.

Že pred tem bo od 10. ure dalje na trgu nasproti Kapitanije pustni program za otroke. Zvečer bo Caprisovo pustovanje pred Bellavita barom s skupino Gedore. Zaradi povorke bodo v soboto v Kopru zapore prometa, od petka popoldne do sobote zvečer pa ne bo mogoče parkirati na Ukmarjevem trgu in na parkirišču pred stadionom Bonifika.

Dogodki tudi v zaledju

Pustna sobota bo pestra tudi v koprskem zaledju. Tradicionalno pustno rajanje bo v Hrvatinih, kjer se bodo maske zbrale v Kulturnem domu v Božičih, tradicionalna povorka mask bo v Zazidu, v Šmarjah bo otroško pustno rajanje, v Pobegih pa pustno rajanje pod šotorom z zasedbo Ne me jugat.

V nedeljo se bo pustna povorka sprehodila skozi Šmarje in pri tem od hiše do hiše pobirala dobrote, sledilo bo druženje v dvorani tamkajšnje krajevne skupnosti. Prav tako v nedeljo bo tudi otroški pustni karneval na Škofijah. Na pustni torek pa bodo pust obeležili v Loparju, povorki bosta v Gračišču in Bezovici, pustno rajanje za otroke takrat pripravljajo v Dekanih, kjer bodo v sredo pusta tudi pokopali.

Piranski karneval v znamenju Tartinija

Na Tartinijevem trgu v Piranu se bodo pustne šeme v nedeljo zbrale na Tartinijevem karnevalu, ki bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni šov. V nedeljo med 14. in 19. uro bodo na relaciji Lucija-Portorož-Piran na voljo brezplačni avtobusni prevozi po veljavnem voznem redu. V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v Tartinijevem gledališču.

Že jutri bo v Avditoriju Portorož na sporedu tradicionalno pustno rajanje za otroke, zvečer pa se bo v gledališču Tartini v Piranu pričel že 18. Veliki pustni ples v maskah na temo glasbe od Tartinija do techna. Od pusta se bodo v piranski občini poslovili v sredo, na 60. simboličnem pokopu pusta na Belem Križu.

Pustovali bodo tudi v Izoli in Ankaranu

10. otroško pustno rajanje bo v soboto popoldne na Lonki v Izoli, kjer bo na sporedu glasbena animacija, DJ Lovro in nastop skupin Lean Kozlar Luigi z bendom, Blue Cheese Band in Gustafi. V Hangar baru bo zvečer pustni žur z zasedbo Blue Angel Gang. V torek pa bo na Lonki pustno rajanje za otroke izolskih vrtcev in osnovnih šol.

V Ankaranu bo pustno rajanje na sporedu v soboto popoldne v Adria bowlingu, v torek pa bodo s pustno povorko v trga v Ankaranu pusta pospremili na njegovi zadnji poti do Valdoltre.


Najbolj brano