Bodo Slovenci tudi po vrnitvi s potniške ladje v karanteni?

Šest Slovencev v karanteni na križarki Diamond Princess pred Japonsko, naj bi se skupaj s potniki iz Italije, Hrvaške, Romunije in Grčije vrnilo domov do konca tedna. Ali bodo morali Slovenci ob povratku v karanteno še v Sloveniji, je po sporočilu zdravstvenega ministrstva odvisno od “epidemioloških vhodnih podatkov”.

Včeraj se je  začel postopek izkrcavanja potnikov z ladje Diamond 
Princess, ki imajo  potrdilo o negativnem izvidu glede okužbe s tem 
koronavirusom. Foto: Profimedia
Včeraj se je začel postopek izkrcavanja potnikov z ladje Diamond Princess, ki imajo potrdilo o negativnem izvidu glede okužbe s tem koronavirusom. Foto: Profimedia

SLOVENIJA > Šest slovenskih potnikov s križarke Diamond Princess se bo predvidoma v Evropo vrnilo z drugimi potniki iz EU. Slovensko zunanje ministrstvo se je z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav, ki bodo predvidoma iz Japonske v Evropo prileteli do konca tedna. Glavna partnerica pri organizaciji skupnega prevoza je Italija, od koder je včeraj na Japonsko že poletelo letalo z medicinskim osebjem, je potrdil evropski komisar za za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob Slovencih gre še za Nemce, Hrvate, Romune in Grke.

Postopki odvisni od epidemiološkega stanja povratnikov

Zdravstveno ministrstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta pri nas pristojna za ukrepe, povezane z zaščito javnega zdravja in prebivalstva zaradi varovanja pred okužbo s koronavirusom covid-19. Ob Kitajski je Diamond Princesss drugo največje žarišče okužbe na svetu. Zato smo vprašali, kaj bo s Slovenci ob povratku domov - bodo dodatno pregledani, bodo morali takoj najprej v karanteno.

Janez Lenarčič, Evropski komisar za krizno upravljanje

“Po prihodu v Evropo bodo potniki začeli novo obdobje karantene, ki jo bodo organizirale in nadzirale posamezne države članice.”

Tako se sprašuje vse več ljudi zaradi strahu, da ne bi na ta način koronavirus zašel v Slovenijo. Hkrati nekateri strokovnjaki poudarjajo, da so pristojni dolžni javnost podrobno obveščati tudi glede teh potnikov, kljub ščitenju njihove integritete in pravico do zasebnosti, ker gre sočasno za varnost in skrb za javno zdravje.

Zdravstveno ministrstvo poudarja: “Ker se zavedamo pomena obveščenosti javnosti, javnost redno obveščamo o dogajanju v zvezi s koronavirusom. Dogajanje skrbno spremljamo ... Ko bo kaj novega, bomo javnost o tem pravočasno obvestili.”

Glede postopkov s potniki ob povratku sporoča: “Natančen protokol ravnanja glede slovenskih potnikov na ladji bo odvisen od epidemioloških vhodnih podatkov slovenskih državljanov. Ob tem bomo spoštovali zasebnost potnikov ter ravnali na način, da bo zagotovljena tudi najvišja stopnja varovanja zdravja prebivalcev Slovenije.”

Skoraj enako odgovarja NIJZ, ki omenja, da je ves čas v stikih z ministrstvoma za zunanje zadeve in zdravje. Pa tudi: “Pri pripravi strokovnih priporočil delujemo skladno s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije, Evropskega centra za nadzor bolezni in drugih inštitucij s tega področja.”

Evropski komisar Lenarčič pa je včeraj povedal: “Po prihodu v Evropo bodo potniki začeli novo obdobje karantene, ki jo bodo organizirale in nadzirale posamezne države članice.”

V evropskih državah so namreč številni skeptični nad karanteno na ladji v Jokohami, saj se je na njenem krovu okužilo več kot 500 ljudi. Tudi japonski strokovnjak za nalezljive bolezni Kentaro Iwata je odločitev za razglasitev karantene na ladji označil za veliko napako. “Križarka je bila popolnoma neprimerna, kar se tiče nadzora okužb,” je dejal. Po njegovem mnenju so sekundarne okužbe zelo verjetne.

Datuma povratka ne razkrivajo

Niti včeraj še ni bilo natančno znano, kdaj naj bi potnike iz EU izkrcali s križarke in jim omogočili let v Evropo. Je pa ministrstvo za zunanje zadeve že potrdilo, da se je včeraj začel postopek izkrcavanja tistih s potrdilom z negativnim izvidom glede okužbe s tem koronavirusom. Slovenci pa so po včerajšnjih podatkih še ostali na krovu.

Včeraj sta bila po dotlej znanih podatkih testa pri dveh Slovencih negativna, za preostale štiri še ni bilo podatkov. Štirje Slovenci so iz Slovenj Gradca in ta občina je sporočila, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena pomagati.


Najbolj brano