Pust za vse okuse in starosti

V soboto v Dutovljah pripravljajo največje pustovanje na Krasu, vendar pa bo bodo pustne maske na Krasu, Brkinih in Postojnskem vztrajale še kak dan več. V Hrpeljah letos šolarji v sodelovanju z občino prvič pripravljajo popoldansko povorko.

S prihodom kurentov na Kras se je že pretekli vikend pričelo 
pustno dogajanje. Še bolj pestro bo med vikendom in vse do 
sredine prihodnjega tedna Foto: ŠKRD Na placu
S prihodom kurentov na Kras se je že pretekli vikend pričelo pustno dogajanje. Še bolj pestro bo med vikendom in vse do sredine prihodnjega tedna Foto: ŠKRD Na placu

DUTOVLJE, POSTOJNA, HRPELJE > Na Kras so pustno vzdušje pretekli vikend pripeljali kurenti iz Društva Korant iz Podvincev. V soboto so obiskali Povir in Sežano, v nedeljo pa še Pliskovico in Dutovlje, kjer so s tem pričeli letošnje pustovanje.

Največje kraško pustovanje

Nadaljevalo se bo s tradicionalno sobotno vaško povorko, zvečer pa pripravljajo v šotoru na igrišču v Dutovljah največje skupinsko pustovanje na Krasu. Maškare iz bližnjih in oddaljenih krajev bosta zabavali skupini Rock Partyzani in Duo Limit. Organizatorji iz vrst ŠKRD Na placu obljubljajo pestro dogajanje. V nedeljo pa bodo na svoj račun prišli najmlajši, v Turističnem društvu Kras prav zanje organizirajo delavnico peke pustnih dobrot in otroško povorko po Dutovljah.

Na pustni torek v šolo šele popoldne

V večini kraških vasi bodo z osrednjim dogajanjem zaključili med vikendom, za nekatere pa se bo na pustni torek šele pričelo. V Gorjanskem tako v torek pripravljajo večerno zabavo v vaškem domu, kjer bo najbolj vztrajne zabaval Zoo beend, najbolj izvirne maske pa bodo nagradili.

Tudi v Hrpeljah bo v torek pestro. Na Osnovni šoli Dragomirja Benčiča - Brkina bodo s poukom pričeli ob 13.30, uro in pol kasneje pa se bodo v pustni povorki podali izpred šole proti Kozini, kjer jih bo pričakala skupina Lisjak.

Povorko organizira šola skupaj z občino, šolarjem pa se bodo pridružili tudi glasbeniki iz Brkinske godbe in gostujoče pustne skupine iz bližnje okolice, je napovedal ravnatelj šole Sebastjan Mavrič.

Tradicionalna torkova povorka v Postojni

V Postojni prav tako na pustni torek pripravljajo že 49. tradicionalno povorko. Začela se bo ob 15. uri, ko bo pustni sprevod krenil od TIC-a pri Mercator Centru po Tržaški cesti do centra Postojne, dogajanje pa se bo zaključilo na Titovem trgu.

Povorko pripravljajo v Turističnem društvu Postojna v sodelovanju z Občino Postojna in Zavodom Znanje.

Napovedujejo pestro dogajanje, saj se bodo tradicionalnim pustnim skupinam pridružili še cerkniški pustni liki na čelu s coprnico Uršulo, skupina mask Rijeke, koranti iz Grajene pri Ptuju, škoromati iz Podgrada ter številne druge skupine z zanimivimi tradcionalnimi in modernimi maskami. Pustne maske bo tudi letos ocenjevala pustna komisija.

Ob 16.30 bo za otroško rajanje v avli Osnovne šole Antona Globočnika Postojni poskrbela ekipa Zavoda Fuldoro, ob 18. uri pa bodo na svoj račun prišli starejši s pustnim plesom s skupino Mr. Jack v restavraciji Erasmus Hotela Epic.


Najbolj brano