Ditka: “Ob morju je vedno posebna energija”

Koroška kantavtorica Ditka, ki poleg svoje glasbe prepeva in igra tudi uglasbeno poezijo, se je v srca občinstva pred leti zasidrala s skladbo Ne bodi kot drugi. Lani je prav tako v sodelovanju s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom izdala svoj tretji album, ki nosi naslov Ne bodi, kar nisi.

Kantavtorica Ditka bo v družbi Ferija Lainščka in spremljevalnega 
benda drevi ob 20. uri občinstvu Kulturnega doma Izola predstavila skladbe s tretjega albuma  Ne bodi, kar nisi. Foto: Nika Hölcl Praper
Kantavtorica Ditka bo v družbi Ferija Lainščka in spremljevalnega benda drevi ob 20. uri občinstvu Kulturnega doma Izola predstavila skladbe s tretjega albuma Ne bodi, kar nisi. Foto: Nika Hölcl Praper

IZOLA > Pesmi, ki so zbrane na njem, bosta Ditka in Feri Lainšček s spremljevalno skupino, v kateri je tudi Ditkin oče in avtor aranžmajev pesmi Gorazd Čepin, predstavila drevi ob 20. uri v izolskem Kulturnem domu.

Ko smo se dogovarjali, kdaj se ujameva za intervju, sem dobila občutek, da ste precej zasedeni. Kako poteka običajen dan nekoga, ki se preživlja z glasbo oziroma ima status kulturnika?

“Zanimivo je, da je vsak dan na nek način delovni dan, pa ni važno, ali je to med tednom ali je vikend. Na drugi strani pa imaš to svobodo, da lahko sam razpolagaš s svojim časom. Moj običajen dan, ko nimam nastopa, izgleda tako, da malo dlje spim, grem na sprehod s svojim kužkom, naredim zajtrk in ob kavi opravim obveznosti za računalnikom. Sama urejam socialna omrežja in svojo spletno stran. Nato grem v studio, kjer preživim veliko časa. Tam delam vokalne vaje, vadim kitaro, ustvarjam pesmi, vmes pa si vzamem čas za sprehod ali šport. Ob večerih pa najraje igram kitaro za svojo dušo ali pogledam kakšno serijo.”

Ditka

kantavtorica

“Ne gre za klasičen koncert, temveč za glasbeno literarni dogodek [...], ki je namenjen temu, da ljudje pridejo, se usedejo, prisluhnejo in napolnijo svojo dušo.”

Znano je, da vas je oče nagovoril k učenju kitare, sami ste se želeli učiti igranja na bobne. Vam je za to kdaj žal?

“Ne, ni mi. Pravzaprav nikoli v življenju ni prepozno, da se začneš učiti kakšnega instrumenta. Želja, da bi se naučila igrati bobne ostaja, sem pa zelo vesela, da sem se odločila za kitaro. Ta mi danes zares dobro služi, vedno me spremlja na odru, ko pojem in ko ustvarjam pesmi. Imam pa veliko željo naučiti se še drugih inštumentov, zato v zadnjem času vadim klavir in banjo. Bobni pa še čakajo.”

Kakšen odnos imata sicer z očetom? Veliko se družita, skupaj uglasbljata poezijo, oče igra v vaši spremljevalni skupini ...

“Res je, veliko časa preživiva skupaj. Imava poseben odnos, pravzaprav sva si osebnostno, karakterno zelo podobna. Oba sva na nek način perfekcionista, vse si želiva narediti najboljše, kar se da. Morda je to včasih šibka stran, saj nama to vzame preveč časa. Oba sva tudi čustvena, empatična. Včasih se spreva, ker imava kdaj različno mnenje. A dobra stran je, da se znava opravičiti. Tako lahko delujeva tudi na profesionalnem področju.”

Da pa je vaš oče začel z uglasbljenjem poezije Ferija Lainščka, je pravzaprav “kriva” vaša mama?

“Drži. Čeprav se je vse začelo z idejo mojega učitelja v gimnaziji, ki mi je predlagal, naj uglasbim kakšno poezijo. Sama sem to preložila na očeta, ki je nato uglasbil pesem Školjka avtorja Marka Pavčka. To sem pela na številnih šolskih prireditvah in pesem je bila zelo dobro sprejeta. Tako se je rodila ideja, da uglasbimo še kakšno poezijo in moja mama je bila tista, ki je očetu rekla, naj uglasbi pesem Ne bodi kot drugi. Rekla je, da je to najlepša ljubezenska pesem. Neverjetno je, kakšen hit je postala.”

Zdi se, da vas slovensko občinstvo najbolje pozna prav po uglasbeni poeziji, še posebej pesmi Ne bodi kot drugi. Morda kdo sploh ne ve, da ste tudi kantavtorica, ki piše v angleščini. Lani ste, denimo, zmagali na največjem festivalu kantavtrojev v Bolgariji. Kaj vam pomeni to priznanje? Se sami dojemate kot kantavtorico ali bolj kot pevko, ki poje pesmi drugih?

“Vsekakor se dojemam kot kantavtorico, čeprav sem v Sloveniji bolj znana po uglasbeni poeziji. Sama pa ves čas ustvarjam glasbo v angleškem jeziku, za katero menim, da njen čas še prihaja. S tem sem pravzaprav tudi začela, nato je prišla v ospredje uglasbena poezija. V Bolgariji pa smo se zbrali kantavtorji s celotnega sveta, bila je zares zanimiva izkušnja in želela sem si tja, da spoznam ljudi, ki ustvarjajo na tak način kot jaz. Zmaga, ki je nisem pričakovala, je bila pika na i in potrditev, da pravzaprav mojo glasbo sprejemajo tudi v tujini in tudi tujegovoreči ljudje. Vem pa, da bo še prišel čas, ko bodo to prepoznali tudi v Sloveniji.”

Vam je ljubše nastopati na takih festivalih ali v kulturnih domovih, na porokah?

“Čisto vsak nastop je po svoje poseben, najraje pa nastopam v manjših, bolj intimnih dvoranah. Kulturni domovi so zagotovo eni tistih, ki so mi zelo blizu. Poroke so tudi prav posebna izkušnja, v zraku je sama pozitivna energija in zato so to eni mojih najljubših nastopov.”

Pred kratkim ste nastopili tudi na Vegifestu v Ljubljani, vam je blizu tovrsten način življenja?

“Zelo podpiram take akcije, ki se trudijo za boljši svet, za ohranjanje narave, čistega okolja, proti mučenju živali, za vse, kar je dobro za naš planet. Skoraj vse svoje življenje sem vegeterijanka, tako da mi je blizu tak način življenja. Tudi sama se trudim narediti kar se da veliko za okolje in tudi zase. Ukvarjam se z jogo, meditacijo in na nek način čistim tudi sebe.”

Kakšen pa je vaš odnos do morja, obale? Spot za pesem Dober dan, življenje ste, denimo, posneli v Piranu.

“Da je to eden mojih najuspešnejših videospotov, je prispevala prav obala. Vsekakor ima svoj čar in to je tudi regija, kjer se najmanj pojavljam, tu bi si želela imeti več nastopov. Vonj morja mi je blizu in ob morju je vedno posebna energija. Čeprav večkrat poudarim, da sem tip, ki gre večkrat k jezeru kot na morje, a to le zato, ker nerada hodim na morje v glavni sezoni, ne maram gneče.”

Poslušalci vas bodo drevi lahko slišali v Kulturnem domu v Izoli. Kaj napovedujete za ta nastop?

“Tam se bom predstavila prvič, nastop pa bo v okviru naše turneje Ne bodi, kar nisi, s katero smo začeli oktobra lani ob izidu istoimenskega albuma. Na tem koncertu bomo predstavili pesmi, ki so izšle na tem albumu, skupaj z mojo spremljevalno skupino in posebnim gostom, Ferijem Lainščkom. Pisatelj in pesnik je tudi avtor vseh besedil na tem albumu. Ne gre za klasičen koncert, temveč za glasbeno literarni dogodek, saj poleg igranja uglasbene poezije Feri tudi sam interpetira nekaj pesmi. Lahko rečem, da gre za kulturni dogodek, ki je namenjen temu, da ljudje pridejo, se usedejo, prisluhnejo in napolnijo svojo dušo.


Najbolj brano