Nardin s predlogom reorganizacije pred sindikate

Prvi mož šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin je včeraj sklical hišne sindikate. V sindikatu Fides po srečanju ohranjajo pomisleke ob napovedanih spremembah, prav tako imajo pomisleke v sindikatu Florence Pergam, v sindikatu zdravstva in socialnega varstva pa so se raje zavili v molk. Enako je znova ravnal Nardin.

V šempetrski bolnišnici so vodstvo in sindikati glede nujnih 
sprememb še vedno vsak na svoji strani. Foto: Leo Caharija
V šempetrski bolnišnici so vodstvo in sindikati glede nujnih sprememb še vedno vsak na svoji strani. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER >Kot je znano, naj bi lani imenovani vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Radivoj Nardin sanacijo zavoda izvedel tudi z reorganizacijo služb in oddelkov. O tem je včeraj govoril z zastopniki reprezentativnih sindikatov v bolnišnici, nato se je zavil v molk - že drugič. V sindikatih imajo pomisleke, spremembam najglasneje nasprotujejo v Fidesu, vendar niso edini.

Saksida: stališč pa nismo zbližali

“Na sestanku nismo zbližali stališč. Navzoči predstavniki sindikatov smo bili iz takih ali drugačnih razlogov proti predlaganim spremembam in smo tudi pojasnili, zakaj. Povedal se mu, da so škodljive za strokovno delo, da predlagane spremembe posegajo v vodenje oddelkov oziroma služb.” Tako je pomisleke zdravniškega sindikata Fides v šempetrski ustanovi strnil sindikalni zaupnik Silvan Saksida. Opozoril je, da je sindikat na Nardinove zamisli že dal pripombe.

V sindikatih imajo pomisleke, spremembam najglasneje nasprotujejo v Fidesu, vendar niso edini.

“Direktor je obljubil, da bo pripombe prebral in nanje odgovoril, v kolikšnem času, ne vem,” je povedal Saksida, ki poudarja, da so zbrali čez 65 podpisov zdravnikov specialistov v bolnišnici in da so spremembe statuta in organigrama nesprejemljive. Trdi, da je včeraj strokovno direktorico Dunjo Savnik vprašal, kaj meni o spremembi statuta, ki ukinja posvetovalno telo direktorja, razširjeni kolegij, vendar da ni dobil ustreznega odgovora. Med pogovorom je opozoril na nelogičnosti pri nameravanem združevanju nekaterih samostojnih oddelkov, ter opozoril, da če bo predlog potrjen, “naši specializanti nekaterih kroženj ne bodo mogli opraviti v našem zavodu, ker se dejavnosti združujejo brez strokovne utemeljitve.” Kot še pravi Saksida, odgovora ni dobil, strokovnih, organizacijske in finančne argumentov za predlagane spremembe pa tudi ne. Predvsem pa pogreša dialog.

Zastopnik sindikata zdravstva in socialnega varstva Matjaž Mrhar po včerajšnjem sestanku ni želel dajati izjav. V sindikatu medicinskih sester Florence Pergam pa se po besedah namestnice sindikalne zaupnice Alenke Bitežnik, “ne strinjamo z razporeditvijo organizacijskih enot, znotraj katerih bi se opravljala zdravstvena dejavnost. Podpiramo predloge in pripombe sindikata zdravstva in socialnega varstva ter sindikata zdravnikov in zobozdravnikov.”

Direktor in Fides morda vsak po svoji poti

Saksida zaključuje, da bo vodstvo bolnišnice najverjetneje nadaljevalo začete postopke. V šempetrskem Fidesu pa bodo, kot že napovedano, najprej prosili za razgovor predsednico sveta zavoda in ji razložili, da je predlog sprememb organiziranosti ustanove strokovno nesprejemljiv. Obenem jo imajo namen seznaniti, da kot sindikat niso dobili na vpogled nobenih sanacijskih ukrepov, čeprav je direktor te najbrž predstavil na svetu zavoda. V nasprotnem primeru bodo skušali priti do ministra za zdravje Aleša Šabedra.

Zatem namerava sindikat sklicati vse zdravnike v bolnišnici, jim predstaviti razmere in poslušati njihove predloge, kako naprej.


Najbolj brano