Z defibrilatorjem varni tudi na osmicah

Mavhinjski osmičarji in Jus Mavhinje so skupaj z Združeno kraško banko Trst-Gorica kupili napravo za oživljanje. Defibrilator se bo selil po šestih osmicah v vasi, ko pa nobena od osmic ne bo odprta, bo na voljo na odprtem javnem prostoru.

 Mavhinjski osmičarji in jusarji so v sodelovanju z Zadružno kraško 
banko poskrbeli, da je vas od zdaj naprej bogatejša za defibrilator. Foto: Damjan Balbi
Mavhinjski osmičarji in jusarji so v sodelovanju z Zadružno kraško banko poskrbeli, da je vas od zdaj naprej bogatejša za defibrilator. Foto: Damjan Balbi

MAVHINJE > Za nakup defibrilatorja so se odločili vaški osmičarji. Kupili so jo tudi s finančno pomočjo Zadružne kraške banke Trst-Gorica. Kot štafetno palico si jo bodo med seboj izmenjavali v času odprtosti posameznih osmic. V času, ko v vasi ne bo nobene osmice, pa bo defibrilator dostopen vsem na odprtem javnem prostoru. Zamisel so v soboto predstavili na mavhinjski osmici pri Fabčevih, ki ga tačas skrbno čuva. V imenu osmičarjev je spregovoril Franc Fabec, ki je poudaril pomen medsebojne povezanosti in sodelovanja, v prvi vrsti za koordiniranje letnih odprtij, a tudi za promocijo domačih osmic in snovanje skupnih projektov. Med slednje sodi tudi nakup defibrilatorja.

Pri projektu sodeluje vseh šest osmic v vasi, in sicer Pipan-Klarič, N’Punkišči, Terčon-Lisjak, Angelini-Gabrovec, Pipan in Fabec. Defibrilator bo odslej prisoten v vsaki odprti osmici, saj bo potoval iz ene v drugo. Vaške osmice so odprte okvirno 300 dni v letu. Ko bodo zaprte, pa bo defibrilator na voljo celotni vaški skupnosti na odprtem javnem prostoru. Defibrilator bo torej dostopen ves čas, 365 dni na leto.

SARA STERNAD (Primorski dnevnik)


Najbolj brano