Nova lovorika v koprski vitrini

Zaključni turnir košarkarskega pokala Spar na ljubljanskem Kodeljevem je prinesel novo lovoriko Kopru Primorski. V soboto je v polfinalu premagala Helios z 80:72, v današnjem finalu pa še Cedevito Olimpijo s 93:84.

Koprski kapetan Alen Hodžić je k finalni zmagi prispeval 15 
točk. Foto: Simon Maljevac
Koprski kapetan Alen Hodžić je k finalni zmagi prispeval 15 točk. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Lov na tretjo zaporedno pokalno lovoriko se je košarkarjem Koper Primorske izšel kot v najlepših sanjah, saj so v velikem finalu v Ljubljani premagali Cedevito Olimpijo. Z uvrstitvijo v finale so varovanci Andreja Žaklja izpolnili osnovni cilj, v nedeljskem velikem finalu pa so z izjemno predstavo zasluženo ugnali zasedbo nekdanjega trenerja Koprčanov Jurice Golemca.

Primorci so imeli v sobotnem popoldanskem polfinalu proti domžalskemu Heliosu lažje delo, za nameček pa pred finalom tudi nekaj ur več počitka od Ljubljančanov. Slednji so se v odločilno tekmo za lovoriko prebili šele po podaljšku, v katerem je sanje novomeške Krke z noro trojko šest desetink pred zadnjim piskom sirene razblinil Edo Murić.

Koper Primorska - Cedevita Olimpija 93:84 (50:46)

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 1200 sodniki: Krejić (Kranj), Vučković (Maribor) in Zupančič (Ljubljana); četrtine: 27:32, 23:14, 19:17, 24:21.

Koper Primorska: Gibbs 14 (6:4), Barič 22 (5:4), Kosi 6 (4:4), Lazić 10 (1:0), Hodžić 15 (2:1), Dimec 14 (7:4), Luković 12. Trener: Andrej Žakelj

Cedevita Olimpija: Krušlin 15 (3:3), Hopkins 8 (2:2), Murić 8 (1:0), Mulalić 3 (3:3), Miller-McIntyre 13 (4:3), Blažič 33 (8:7), Marinković 4. Trener: Jurica Golemac.

Polfinale - Cedevita Olimpija - Krka 93:92 (83:83, 40:41) - po podaljšku in Koper Primorska : Helios 80:72. Koprski strelci: Lazić 23, Luković 12, Barič 11, Gibbs 9, Hodžić 9, Dimec 9, Kosi 4, Nemanič 3,

V “revolveraški” finalni prvi četrtini so Koprčani zadeli kar šest trojk, a to ni bilo dovolj za vodstvo, saj je na “projektile” Nejca Bariča (izbrali so ga za najkoristnejšega igralca finala),Marka Lukovića, Alena Hodžića in Aleksandra Lazića vztrajno odgovarjal Jaka Blažič, ki je uvodni del tekme zaključil s trojko ob zvoku sirene za +5 (32:27) zmajev. Tudi v nadaljevanju so Ljubljančani laže prihajali do odprtih metov, medtem ko so Koprčani ob neizmerni energiji ter bučni podpori s tribun držali korak s favorizirano Olimpijo.

Nekaj glasnih reakcij je trenerja Žaklja stalo tehnične napake, njegovi košarkarji pa so odgovorili z novo strelsko serijo, ki jo je s trojkama za vodstvo ob odhodu na glavni odmor oplemenitil kapetan Hodžić. V začetnih minutah drugega polčasa sta “vajo ponovila” Barič in Luković za +10 (56:46), pred koncem tretje četrtine pa sta koprske navijače na noge dvignila Barič z novo trojko ter Lazić, ki je ob zabijanju za 67:60 pošteno zamajal celotno konstrukcijo koša.

Šesta lovorika v letu dni

Za Koper Primorsko je tretja zaporedna pokalna lovorika že šesti naslov v zadnjem letu dni. V prejšnji sezoni so osvojili štiri tekmovanja - slovenski superpokal, pokal Spar, ligo Aba 2 in državno prvenstvo, v aktualni sezoni pa so septembra postal superpokalni zmagovalci.

V odločilnih deset minut tekme so Koprčani vstopili z obetavnimi šestimi točkami naskoka. Kljub pomembnosti tekme sta se Barič in Sterling Gibbs občasno posluževala hudomušnih preigravanj, s katerimi sta nekajkrat osmešila ljubljansko obrambo, ki je že tako puščala na vseh straneh.

Olimpijo je nad vodo držal nezaustavljivi Blažič, ki je ob polnjenju koprskega obroča tudi uspešno razigraval soigralce. Po eni izmed njegovih asistenc je v 35. minuti Filip Krušlin znižal na 81:79, a je Barič skupaj z Žigo Dimcem hitro zrežiral odgovor za +10 (91:81) v 38. minuti, kar je bil znak za začetek prešerne veselice na rumeno obarvanem delu tribun.

Sežanci drugi v mini pokalu

V soboto je pred obema članskima polfinalnima tekmama v dvorani Kodeljevo potekal tudi zaključni turnir devete izvedbe mini pokala Spar. V kategoriji igralcev do 13 let so slavili košarkarji ECE Triglav, ki so bili v finalu boljši od Mesarije Prunk Sežana z 58:37. Strelci za Sežano: Likar 10, Ignjatović 8 (6 skokov), Štemberger Buda in A. Žigon po 6, Maver 4, Uršič 2, Kočevar 1. “Mislim, da smo kljub porazu finale dobro odigrali. Borili smo se vso tekmo. Žal smo tik pred turnirjem zaradi bolezni ostali brez našega najvišjega igralca in nosilca igre. Sicer pa smo vsi izredno zadovoljni in veseli tega drugega mesta,” je povedal trener Sežancev Zoran Lazarevski. V tekmi za tretje mesto so bili košarkarji Ljubljane boljši od bistriške Plame pur s 77:17. V najboljšo peterko mini pokala sta bila izbrana tudi Arian Likar (Sežana) in Marko Sanabor (Plama pur), nagrado za najbolj borbenega igralca pa je prejel Luka Ignjatović (Sežana). RM

“Zasluženo smo slavili. Ne vem, od kod smo črpali to moč, a važno, da smo jo našli,” je tik po koncu tekme razlagal zadihani junak končnice tekme Dimec. Nekaj minut za tem je skupaj s soigralci dvignil pokal za zmagovalce, medtem ko so vidno šokirani Ljubljančani zmagovalno ceremonijo spremljali z roba parketa sklonjenih glav.


Najbolj brano