“Slepo prenašanje izolskih modelov ni smiselno”

Kaže, da prihaja domnevno do šuma v komunikaciji v šempetrski bolnišnici, in sicer med v.d. direktorja Radivojem Nardinom in predstavniki hišnega sindikata zdravnikov Fides, saj je slednji po objavi Nardinovih pojasnil v zvezi z ukrepi, potrebnimi za sanacijo, uredništvu PN poslal izjavo s svojimi pogledi na Nardinove namere in načrte v zvezi s sanacijo.

Silvan Saksida Foto: Ambrož Sardoč
Silvan Saksida Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V pismu, pod katerega se je podpisal Silvan Saksida kot zaupnik Fidesa v Splošni bolnišnici Nova Gorica, posebej omenja, da gre za odgovor na objavljeni članek Nardin: “Za sanacijo odgovarjam in jo moram izpeljati!”

Kot poudarja, zaposleni zdravniki v bolnišnici niso proti sanaciji. “Pričakovali bi, da nam bi v.d. direktorja sanacijske ukrepe kot odgovornim nosilcem zdravstvene dejavnosti, sploh predstavil. Kljub pobudam naj to naredi, se to namreč (še) ni zgodilo,” piše.

Velika izguba

Po uradnih podatkih ustvarja šempetrska bolnišnica na leto v povprečju 5,5 milijona evrov izgube. Hkrati ima 14,5 milijona evrov obveznosti do dobaviteljev. Ob tem je lani, v zadnjem svežnju državne pomoči pod okriljem zdravstvenega ministrstva, že prejela sedem milijonov evrov za odpravljanje izgube v poslovanju.

Saksida je vimenu hišnega sindikata Fides vzel v bran tudi obstoječi organigram bolnišnice. Zanj pravi, da “ je namenjen izključno zagotovitvi strokovnih potreb pacientom. V zadnjih dvajsetih letih je bolnišnica kljub taki organiziranosti v glavnem poslovala uravnoteženo, kar pomeni, da sam organigram ne more biti razlog za trenutno finančno situacijo.”

V. d. direktorju Radivoju Nardinu sporoča: “Slepo prenašanje izolskih modelov na šempetrsko bolnišnico ni smiselno in bo korak nazaj z vidika kakovosti dela in strokovne obravnave pacientov. V.d. direktorja pozablja, da smo bolnišnica ljudje in delamo za ljudi. Zato bi ga moralo še kako skrbeti, kako se kdo počuti, predvsem pa je čas, da se v.d. direktorja čim prej priuči socialnega dialoga.”

Silvan Saksida, zaupnik sindikata Fides v bolnišnici Šempeter

“V. d. direktorja bi moralo še kako skrbeti, kako se kdo počuti, predvsem pa je čas, da se čim prej priuči socialnega dialoga.”


Najbolj brano