V koprski Marjetici se obeta stavka, morda pa tudi razrešitev direktorja

V Marjetici Koper vre in to že nekaj časa. Ne samo, da so nezadovoljni delavci za pustni torek, 25. februarja, napovedali stavko, temveč naj bi v naslednjih tednih Alfred Draščič moral zapustiti direktorski položaj. Na njegovo mesto naj bi začasno imenovali Alana Perošo, ki v podjetju že dolgo let vodi sektor kanalizacije.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Delavci (v podjetju je 230 zaposlenih) bodo začeli stavkati od 6. ure dalje do izpolnitve stavkovnih zahtev. Pričakujejo dvig osnovnih plač za 3,65 odstotka, pisno zavezo uprave, da bo pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene sklenila najkasneje do 31. marca ter plačilo nadomestila plače za čas stavke.

Obenem zahtevajo povračilo stroškov prevoza in prehrane za čas stavke. Ta bo v obliki zbora stavkajočih delavcev potekala na dvorišču pred upravno stavbo. V tem času bodo delavci - tako kot to veleva zakon o stavki - skrbeli za minimum delovnega procesa.

3,65-odstotni dvig osnovne plače pričakujejo zaposleni v Marjetici Koper

Vodstvo ni upoštevalo pobude zaposlenih

Delavci v Marjetici so lani poleti ustanovili Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Že ta poteza je nakazovala, da v dialogu med vodstvom in zaposlenimi očitno škripa. Skrajna odločitev za napoved stavke pa je padla, ko se direktor Marjetice Alfred Draščič, kot trdijo v stavkovnem odboru, ni zmenil za pobudo zaposlenih, da se plače v podjetju uskladijo najmanj v višini, ki je bila dogovorjena za panožno kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti.

Ta namreč predvideva, da se s 1. januarjem najnižje osnovne plače v komunalni dejavnosti povečajo za 3,65 odstotka. “Ker se kljub dolgotrajnim prizadevanjem sindikata do zdaj uprava podjetja ni konstruktivno odzvala, niti izdala približevalnega predloga, sindikat zahteva, da se osnovne plače v podjetju dvignejo za najmanj 3,65 odstotka,” so jasni v stavkovnem odboru.

Ni bilo sprejemljivih pogojev za obe strani

Delavci opozarjajo, da bi s tem ohranili višino plač, ki bi sledila dvigu cen življenjskih stroškov in vsaj delno ohranjali razmerja plač zaposlenih v primerjavi z drugimi komunalnimi podjetji. Za dvig plač so med drugim poskrbeli v Okolju Piran in Rižanskem vodovodu, v Komunali Izola pa so bili zaposleni deležni celo petodstotnega dviga zneska na plačilni listi.

Vodstvo Marjetice ima povsem drugačen pogled. “Žal se dialog med predstavniki zaposlenih in vodstvom, ki poteka že več kot pol leta, ni končal s sprejemljivimi pogoji za obe strani. Navkljub zakonski uskladitvi ter posledično dvigu minimalne plače v začetku januarja, sta predstavnika zaposlenih predala vodstvu obvestilo o stavki,” navaja strokovni sodelavec za odnose z javnostmi v Marjetici Dimitrije Šamšal. Dodaja, da so tako stavkovne zahteve kot obseg izvedbe gospodarskih javnih služb posredovali v pravno presojo. Šele ko bodo to pridobili, predvidoma v začetku prihodnjega tedna, se bodo opredelili do stavkovnih zahtev.

Draščiču se očitno obeta nezaupnica

Kot da to ne bi bilo dovolj, pa se direktorju Draščiču očitno obeta tudi nezaupnica. V podjetju se je namreč nakopičil seznam težav, ki imajo skupni imenovalec v potezah poslovodstva. Med drugim je slišati očitke o slabi komunikaciji, o pretiranem varčevanju pri osnovnih zadevah in javnih naročilih, o tem, da Draščiču ni uspelo izpogajati cenejšega odvoza mešanih komunalnih odpadkov, kar bo posledično pomenilo dvig cen na položnicah, menda pa niti prihod nekdanjega županovega svetovalca Roberta Šuca ni obrodil želenih sadov. Pika na i je bila, ko nadzorni svet na svoji zadnji seji ni podprl letošnjega poslovnega načrta Marjetice.

Načrt, kako zavrteti kadrovski vrtiljak v občinskem javnem komunalnem podjetju, naj bi bil sledeči: na občinski seji zadnji četrtek v mesecu naj bi svetniki odločali o zamenjavi nekaterih predstavnikov ustanoviteljice v nadzornem svetu Marjetice.

Po naših neuradnih informacijah se obetata najmanj zamenjavi Tomaža Slavca (Levica) in Vojka Rotarja (delavski direktor v Luki Koper, v nadzorni svet ga je predlagal Gašpar Gašpar Mišič). Njuni funkciji naj bi v prihodnje pripadli Petru Bolčiču (vodja kluba samostojnih svetnikov v občinskem svetu) in Boštjanu Averju (direktor Komunale Logatec).

Novi nadzorniki naj bi ustoličili Alana Perošo

Nova sestava nadzornega sveta naj bi nato razrešila Draščiča in na njegov položaj začasno imenovala Alana Perošo, ki v podjetju že dolgo let vodi sektor kanalizacije. Iz preverjenih virov je razumeti, da gre za osebo, ki je za zaposlene v Marjetici sprejemljiva in si lahko obeta njihovo podporo. O tem, ali se Draščiču obeta razrešitev iz krivdnih razlogov ali sporazumna odpoved delovnega razmerja, kar naj bi pomenilo, da mu pripada odpravnina, je za zdaj še prezgodaj ugibati.

Koprski župan Aleš Bržan pravi, da je z razmerami v podjetju seznanjen. “Prihodnji teden se bom sestal z županom Ankarana, Gregorjem Strmčnikom, s katerim se bova uskladila o nadaljnjih korakih,” napoveduje.


Najbolj brano