Po sneg na Golake

Planinska sekcija Društva za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine Gora organizira v nedeljo že 13. tradicionalni Zimski pohod na zasneženi Golak. No, snega letos ni ravno v izobilju, a upati je, da ga bo vsaj na vrhu Golakov dovolj za kakšno kepo. Zbor in vpis pohodnikov bo v športnem parku v Tihi Dolini na Predmeji med 8. in 9. uro.

Pot na Golake, od koder se v lepem vremenu ponuja čudovit razgled daleč naokrog, je v zimski idili še posebej privlačna.  Foto: Petra Vidrih
Pot na Golake, od koder se v lepem vremenu ponuja čudovit razgled daleč naokrog, je v zimski idili še posebej privlačna.  Foto: Petra Vidrih

Da že takoj razrešimo dilemo okrog imena: Golak ni en sam, Golaki so trije, Mali Golak pa je kljub imenu za 15 metrov višji od Velikega in velja s 1495 metri za najvišji vrh Trnovske planote. Je pa ime dobil po manjši “pleši” - manjši planini. V času Marije Terezije so namreč na tamkajšnjih vrhovih pasli živino, zato so bili goli (od tod tudi njihovo ime - Golaki). In pleša Velikega Golaka je bila pač večja od tiste, ki je “krasila” njegovega sicer višjega soseda.

Začetek nedeljskega pohoda bo ob 9. uri. “Čeprav bo snega v nedeljo najverjetneje le za vzorec, razen če nas vreme pošteno ne preseneti, pohodnikom priporočam, naj s seboj vzamejo male dereze. Zlasti spust z vrha Golaka proti Iztokovi koči zna biti precej zoprn, saj na določenih (strmih) delih zelo drsi,” pravi Dušan Brus iz društva Gora, ki bo prihodnje leto obeležilo že 25 let delovanja. Planinska sekcija, ki je zaživela leta 2006, že 13 let vsako prvo nedeljo po 15. februarju organizira Zimski pohod na zasneženi Golak, ki se ga radi udeležujejo tudi planinci od drugod. Skupne zmerne hoje bo za približno pet ur. “Običajno se nas zbere kakšnih sto, odvisno od vremena,” pove Brus. Pohodnike bo tudi letos ob koncu pohoda v Tihi dolini pričakala domača primorska jota s klobaso. Prispevek za topel obrok znaša pet evrov. V primeru slabega vremena pohod odpade. Več informacij na telefonski številki 041/617-607.


Najbolj brano