Piranski proračun je potrjen

Nocoj je piranska občina kot zadnja med istrskimi sprejela proračun za letošnje leto. Ta predvideva 37,6 milijona odhodkov in 31,8 milijona prihodkov. Med glavnimi naložbami so gradnja aglomeracije Lucija, dokončanje zdravstvenega doma v Luciji, gradnja ribiškega pristanišča na Seči ter tudi dokapitalizacija javnega podjetja Okolje Piran.

  Za nekatere je proračun razvojno naravnan, za druge ne, večina pa mu je le namenila svoj glas.  Foto: Helena Race
Za nekatere je proračun razvojno naravnan, za druge ne, večina pa mu je le namenila svoj glas.  Foto: Helena Race

PIRAN > Razprava je bila dolga in ostra, zlasti zaradi načrtov o dokapitalizaciji javnega podjetja Okolje Piran v vrednosti 1,3 milijona evrov, s čemer bi finančno sanirali podjetje, katerega ustanoviteljica je občina. Kristijan Cerovac (GZOP) meni, da direktor Okolja Piran ni vreden zaupanja in ni sposoben izpeljati sanacije, Gabrijel Franca (GZOP) pa pravi, da bo občina 1,3 milijona evrov kar podarila Okolju Piran.

“Dokapitalizacijo nam je predlagalo Okolje Piran, saj želi izboljšati svojo bonitetno oceno, in odgovornost ustanovitelja je, da prisluhne javnemu podjetju,” je odločitev o možnosti dokapitalizacije pojasnil piranski župan Đenio Zadković.

Na koncu so občinski svetniki s 16 glasovi za in devetimi proti podprli drugi proračun, ki ga je v svojem mandatu predlagal piranski župan. Na predlog Vojka Jevševarja (SDS), Davorina Petarosa (GZOP) in skupine občinskih svetnikov niso glasovali elektronsko, kar počnejo že nekaj let, ampak s karticami. Zato, da bi se izognili političnim kalkulacijam, saj da elektronsko glasovanje omogoča več političnih kupčkanj.

Med drugim so se odločili, da se bo občina v tem letu zadolžila za 2,8 milijona evrov, saj bodo tako dokončali Zdravstveni dom v Luciji in ga tudi opremili. Če bodo pridobili še soglasje ministrstva za finance k zadolžitvi, bodo sklenili aneks s SID banko, morda tudi za obdobje 20 let.

Novo življenje v nekdanji klavnici

Milijon evrov naj bi občino stal nakup objektov in zemljišča na območju nekdanje klavnice v Dragonji. Občina si prizadeva, da bi pridobila stavbna zemljišča s poslovno namembnostjo, saj takšnih v občini ni več, in bi rada uredila površine za depoje in prostore za majhne obrtnike.

V načrtu je tudi ureditev ribiškega pristanišča, za kar so namenili 2,5 milijona evrov, denar, ki je bil za ribiško pristanišče predviden že v minulem letu. V urejanje plaž in obalnega pasu naj bi šlo 400.000 evrov, s katerimi bodo popravili obalni zid ob kopališču Fornače, uredili betonsko površino pri Korotanu, betonske stopnice med pomoli pred hotelom Piran, sanirali plažo Punta, kopališče Metropol in kopalno območje Fiesa.

Nekaj zadovoljstva čaka tudi športnike, saj je občina v proračunu za šport in prostočasne aktivnosti namenila 1,4 milijona evrov. Pričeli naj bi z obnovo Športne dvorane v Luciji, kjer želijo urediti klimatizacijo, obnoviti obstoječe ogrevanje, zamenjati strešne prezračevalnike in izolirati fasado.

Končno tudi tlakovanje na Punti?

Morda bo lepšo podobo dočakala tudi ploščad pred stolno cerkvijo v Adamičevi ulici, območje, na katerem so pred leti potekala arheološka dela, po odhodu arheologov pa je ostala prašna in netlakovana površina. V projektni dokumentaciji bodo v občini upoštevali restavratorski načrt, ki predvideva ponovno vgradnjo obstoječih kamnitih blokov iz te in drugih piranskih lokacij, ki so spravljeni na občinski deponiji. In nenazadnje bi lahko še letos v Zdravstveni dom v Piranu vgradili dvigalo ter tako rešili stisko starejših, na katero že vrsto let opozarjajo piranski občinski svetniki, opozarja Milica Maslo Bezer (Desus).

Nemalo vprašanj pri svetniku Denisu Fakinu (SMC) vzbuja tudi denar, ki ga od turistične takse prejema Turistično združenje Portorož (TZP), saj se večkrat vpraša, kako ga TZP porabi.

Občina pa je tudi lažje zadihala, saj je lani v celoti poplačala dolgoročno posojilo, najeto že leta 2011 v vrednosti dva milijona evrov.


Najbolj brano