Športniki za športnika: Aljoši bodo pomagali do novih zmag

Zaradi nesrečnega skoka v morje s koprskega pomola se je Aljoši Habjanu, 22-letnemu študentu Univerze na Primorskem, doma iz Selške doline, lani poleti drastično spremenilo življenje. Poškodba vratnega dela hrbtenjače ga je priklenila na invalidski voziček.

Aljoša Habjan okreva v rehabilitacijskem inštitutu Soča, ob 
njegovi vrnitvi v domače okolje pa so bo družina soočila z visokimi 
stroški za prilagoditev prostorov potrebam tetraplegika. Foto: Zasebni arhiv
Aljoša Habjan okreva v rehabilitacijskem inštitutu Soča, ob njegovi vrnitvi v domače okolje pa so bo družina soočila z visokimi stroški za prilagoditev prostorov potrebam tetraplegika. Foto: Zasebni arhiv

KOPER > Prilagajanje na življenje tetraplegika terja veliko stroškov, ki jih družina sama ne zmore. Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) ji prihaja naproti s ponedeljkovo dobrodelno prireditvijo.

Lani poleti takoj po nesreči je bil Aljoša Habjan operiran, nakar je sledila premestitev v Rehabilitacijski inštitut URI Soča, kjer še danes okreva. S pomočjo terapevtov telovadi in se privaja na pripomočke, denimo nastavke za roke, ki mu lajšajo vsakdan. Kmalu ga čaka vrnitev v domače okolje, ki ga je potrebno prilagoditi njegovim potrebam - zagotoviti večje bivalne prostore, prilagoditi kopalnico z medicinskimi pripomočki za osebno higieno, zagotoviti posteljo z dodatnimi funkcijami in drugo. Ob tem bo Aljoša potreboval tudi prilagojeno vozilo za relacijski prevoz, sobno električno dvigalo in računalniško podporo, da bo lahko dokončal študij.

Pred nesrečnim skokom v morje je bil Aljoša Habjan obetaven plavalec, med drugim je osvojil naslov državnega podprvaka. (foto: zasebni arhiv)

Poškodba ga ni okradla optimizma

Aljoša, ki je bil pred usodnim skokom obetaven športnik - treniral je plavanje in med drugim osvojil naslov državnega podprvaka -, kljub poškodbi, ki mu je življenje obrnila na glavo, ohranja optimizem in željo po dokončanju študija na fakulteti za vede o zdravju.

Sms donacije s sporočilom ALJOSA5 na 1919 za pomoč Aljoši Habjanu zbirajo še do konca februarja. (foto: zasebni arhiv)

“Zgodba Aljoše, ki je med študijem bival v študentskem domu Villa Domus, bil aktiven pri projektih Univerzitetne športne zveze Primorske in se vselej izkazal kot vesten študent, nas je pretresla,” pravijo na ŠOUP. Z željo, da bi mu pomagali premostiti vsakodnevne ovire po poškodbi in doseči zastavljene cilje, bodo v okviru projekta PreProstoVoljni v ponedeljek, 17. februarja, ob 20. uri v Areni Bonifika organizirali dobrodelno tekmo v sodelovanju s Košarkarskim klubom Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi.

Sms donacije še do konca februarja

Ob tem pozivajo tudi k doniranju na račun Karitas (SI56 0700 0000 1031 394, Župnijska Karitas Železniki, Trnje 23, 4228 Železniki, s pripisom ZA ALJOŠO) in prek sms donacij ALJOSA5 na 1919. Po tej poti so za Aljošo doslej zbrali že več kot 56.500 evrov. Sms donacije zanj zbirajo še do konca februarja, ponedeljkova tekma, za katero je družba Bonifika omogočila brezplačno uporabo dvorane, medijsko pa jo podpira Radio Capris, bo zadnji v nizu njemu namenjenih dobrodelnih dogodkov.


Najbolj brano