Manj odpadkov, manjša kriza

Občini Postojna in Pivka želita rešiti en okoljski problem (dokončno zapreti deponijo), a ga, paradoksalno, ne moreta, ker država ne reši drugega (odpelje nakopičene odpadne embalaže, ki pod milim nebom leži že od leta 2018).

Gre za še eno dobro ilustracijo naše situacije z odpadki - zlasti komunalno odpadno embalažo, ki se ji pridružuje tudi odpadno komunalno blato, saj tujci dvigajo cene sežiga oziroma zapirajo vrata za uvoz, - ki ji tudi zadnji okoljski minister, kljub poskusom, ni bil kos in jo zopet pušča nasledniku, pa čeprav je sistem že precej blizu razpada. Kljub preteklim grehom in bremenom problemov namreč niti zadnja vlada ni začela reševati pravočasno, učinkoviteje in sistemsko, pač pa se zdi, kot da ustvarja nove. Ko se je potrdilo, da problematike ni bilo modro prepustiti trgu, saj je ta deloval, dokler je embalažerjem omogočal dober biznis, pa nekateri zdaj že vidijo priložnosti za dodatne zaslužke - v sosežigu. Kakšnih konkretnejših načrtov države o tem, kako bi za svoje odpadke z ustrezno infrastrukturo poskrbeli sami, pa doslej še nismo videli.

Višanje količine je nižje v peščici občin, ki so del mreže zero waste, medtem ko je za večino to načelo še španska vas.

Embalažna kriza, ki jo je povzročil spor okrog obsega obveznosti družb za ravnanje z odpadno embalažo, je sicer eskalirala že konec leta 2018, vendar do danes interventnemu zakonu navkljub še vedno ni razrešena, embalažnim družbam pa je uspelo tudi s tožbo, da prevzamejo toliko embalaže, za kolikor je plačana embalažnina. Tudi na pravičnejši sistem embalažnine s t. i. razširjeno odgovornostjo proizvajalcev namreč še čakamo.

A vendar tudi odgovornejši odnos do embalaže, ki bi bila primerna za recikliranje ali ponovno uporabo, ne rešuje problema v temelju, pri izvoru - pač pa zgolj zmanjševanje in preprečevanje nastajanja odpadkov.

Po statističnih podatkih smo leta 2018 ustvarili 495 kilogramov odpadkov na prebivalca, kar je največ po letu 2002. Gospodarska rast je pač premosorazmerna z rastjo odpadkov. Višanje količine je nižje v peščici občin, ki so del mreže zero waste (brez odpadkov), medtem ko je za večino to načelo še španska vas. A začeti bo vendarle treba pri sebi in lastnih navadah. Ne koristi iti v trgovino z lastno vrečko, če potem vsak kos sadja ali zelenjave postaviš v svojo plastično vrečko.


Preberite še


Najbolj brano