Zavrnjeni IPS s svojim podjetjem v boj z Luko

Skupina podjetnikov, ki so ostali brez posla, ko je Luka Koper prekinila dolgoletno sodelovanje s podjetji izvajalci pristaniških storitev (IPS), je ustanovila podjetje IPS Projekt. A to se ne bo ukvarjalo s pretovorom v pristanišču, pač pa s pravnimi posli: vse kaže, da bo proti Luki Koper vložilo tožbo.

Ali Luko Koper čaka več deset milijonov težka tožba?    Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ali Luko Koper čaka več deset milijonov težka tožba?  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Odločili smo se, da za zdaj še ne bomo dajali izjav. Drži pa, da se je skupina predstavnikov nekdanjih podjetij IPS obrnila name. Odločili smo se, da je ustanovitev podjetja prava oblika, s katero bomo nastopili. Podjetje bo zastopalo njihove interese nasproti Luki, s katero se bomo poskusili dogovoriti ali pa bomo vložili tožbo,” je na kratko pojasnila odvetnica Monika Mavsar, ki je tudi sama med 13 družbeniki podjetja in predsednica nadzornega sveta IPS, podjetje pa ima sedež na njenem naslovu. Ustanovili so ga konec januarja. Njegova glavna registrirana dejavnost pa so: drugi pravni posli.

Med preostalimi družbeniki podjetja IPS Projekt so predstavniki donedavnih podjetij IPS, s katerimi je Luka Koper v letošnjem januarju dokončno prekinila sodelovanje. Direktorica IPS Projekta je, denimo, Vesna Pucelj (Mavema), med družbeniki so tudi Elvis Koščica (Retrans), Goran Vasić (Gaf), Špela Groznik (Concargo), Božo Njegovan (Negocom), Mark Novoselc (N.G.P.) in drugi.

V Luki Koper pravijo, da z ustanovitvijo podjetja IPS Projekt niso seznanjeni in ga ne morejo komentirati.

Kaj natanko bodo družbeniki, povezani v podjetje IPS Projekt, od Luke Koper zahtevali, in kolikšne terjatve do Luke naj bi po njihovem imeli, še ni znano, saj odvetnica Monika Mavsar o tem še ne želi govoriti.

Po naših neuradnih informacijah bi njihov zahtevek utegnil temeljiti na razliki v plačilu za opravljene storitve, ki ga je Luka prej plačevala podjetjem IPS, in precej višjim zneskom (blizu 40 odstotkov več), ki jih zdaj za enake storitve plačuje agencijam za posredovanje dela.

V Luki Koper pravijo, da z ustanovitvijo podjetja IPS Projekt niso seznanjeni in ga ne morejo komentirati.

Luka je v lanskem letu postopno ukinila dolgoletni sistem organiziranja dela prek najemanja storitev IPS podjetij. Namesto tega je uvedla model, ki ga v Luki imenujejo tristebrni, in ga sestavljajo redne zaposlitve, delavci prek kadrovskih agencij in sodelovanje z zunanjimi pogodbenimi podjetji. Kot je znano, so se nekatera podjetja IPS celo preoblikovala v agencije za posredovanje dela, da lahko z Luko še naprej sodelujejo v novi obliki.


Najbolj brano