Volk je končal na pragu Idrije

Nedeljskega sprehajalca je nemalo presenetil volk, utopljen v vodnem kanalu Rake, nad idrijskim stadionom. Analiza je pokazala, da je šlo za 40-kilogramskega samca v odlični kondiciji. Gre za še eno od zgodb nenavadnega obnašanja volka? Člani pobude za odstranitev velikih zveri, ki so minuli teden ponovno napisali protestno pismo zaradi slovenske mlačnosti pri upravljanju zveri, so prepričani, da je tako.

V  kanalu Rake, z mirno, nizko vodo na pragu Idrije, se je v nedeljo utopil volk, za katerega se še ne ve, ali je bil samaotar ali član  tropa. Foto: Saša Dragoš
V kanalu Rake, z mirno, nizko vodo na pragu Idrije, se je v nedeljo utopil volk, za katerega se še ne ve, ali je bil samaotar ali član tropa. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Volk, odrasel, močen samec, ki se je v nedeljo utopil v vodnem kanalu Rake, ob obljudeni rekreacijski poti na robu naseljenega idrijskega predela Likarica, je večkratno presenečenje. Ne toliko zaradi tega, ker je končal v kanalu, v katerem je bilo po več sušnih dnevih komaj kaj mirne vode in se iz njega zmore rešiti tudi srnjad, pač pa zaradi prisotnosti volka v mestu, ob obljudeni rekreacijski poti. Člane društva za odstranitev zveri, ki so minuli teden ponovno naslovili protestno pismo na vse, ki ne ukrepajo ob prerazmnožitvi zveri, nenavadnost ne preseneča.

Lovci vedo, da je na Idrijskem vse več volkov

Dogodek ni presenetil idrijskih lovcev in predstavnikov zavoda za gozdove, saj naj bi se volkovi zelo hitro širili in vse pogosteje gibali po idrijskih gozdovih. Eden zadnjih lanskih pokolov, ki se je oktobra zgodil v Ledinah nad Idrijo, je že pred meseci dal vedeti, da je temu tako.

Volk je tudi v Ledinah, kot lani nič kolikokrat na Cerkljanskem in Gorenjskem, klal sredi vasi, tik ob športno prireditvenem prostoru. Minuli teden, torej v času, ko naj bi zveri v času razmnoževanja počivale, se je na kočevskem zgodil uvodni letošnji pokol. Prav tako v neposredni bližini hiš. V Novakih na Cerkljanskem volkove še vedno pogosto videvajo ob hišah. Na spletu kroži celo posnetek Boštjana Čemažarja s celotnim tropom osmih volkov. Kakopak na obljudeni poti.

Volk sredi Idrije je občanom nagnal le nekaj strahu v kosti. Dopovedovanja poznavalcev, da je ta odveč, ker volk ljudi ne napada, strahu žal ni odgnal. Na analize DNK, ki naj bi povedale, ali je utopljeni samec samotar ali pripada kakšnemu od tropov, bo treba še počakati. V zadnjem desetletju so strokovnjaki z različnimi metodami označili večino volkov, a kmetje njihovemu delu ne verjamejo. Kot tudi ne zadnjemu štetju, po katerem naj bi v Sloveniji v 14 tropih živelo samo 95 volkov.

Na Cerkljanskem in Idrijskem ni prostora za volkove

Medtem društvo za odstranitev velikih zveri zaman vztraja, da na Idrijskem, Cerkljanskem in širši okolici zaradi specifičnih predalpskih razmer živinoreje za volkove ni prostora. To po njihovem prepričanju podpira tudi direktiva EU o habitatih kot osrednji pravni dokument za ohranjanje in trajnostno upravljanje z zvermi. “Nikjer ni zahtevano, da se država razume kot celota in da se mora direktiva izvajati na celem ozemlju države članice EU,” so prejšnji teden zapisali v uvod protestnega pisma, ki so ga naslovili na vse, ki dopuščajo širitev zveri čez vso Slovenijo.

V pismu stroki očitajo nedodelane rešitve, ekonomski interes ob evropsko plačanih projektih, zanemarjeno čezmejno sodelovanje in pomanjkljive podatke. “Imamo pravico do ohranjanja kulturne dediščine in javne varnosti. Stroka pa nam prodaja mreže. Poleg njih še pastirje, pse čuvaje in elektronska odvračala za povprečno čredo 20 ovac, ki je realnost v naših krajih. Nič od tega ni trajnostni vir in ohranjanje kulturne dediščine,” so med drugim zahtevali bolj smiselno upravljanje z volkovi. Predvsem pa končno bolj učinkovit dialog med vsemi ključnimi deležniki na lokalni, državni in evropski ravni. Dodali so, da je fama o ogroženosti volkov privlečena za lase, saj naj bi bili slovenski volkovi del ogromne, več tisočglave dinarske populacije. Kot nesmiselne so zavrnili poskuse križanja z alpsko populacijo volkov.


Najbolj brano