Reprezentanca zadovoljna z generalko v Monfortu

Če malce parafraziramo znameniti nogometni rek o Nemcih, bi lahko ugotovili, da je ulična košarka zelo nepredvidljiva, na koncu pa vedno zmagajo Srbi. Tudi eksotična lokacija portoroškega skladišča soli Monfort ni prinesla spremembe.

Eksotična lokacija portoroškega skladišča soli je gostila vrhunski 
mednarodni turnir v ulični košarki.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Eksotična lokacija portoroškega skladišča soli je gostila vrhunski mednarodni turnir v ulični košarki.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > Organizatorji iz kluba 3x3 Piran so zbrali spoštovanja vredno zasedbo, kajti vseh šest sodelujočih reprezentanc sodi v najožji svetovni vrh. Z izjemo Srbije se vsi pripravljajo na olimpijske kvalifikacije prihodnji mesec v indijskem Bangaloreju, kajti največja svetovna velesila ulične košarke si je nastop v Tokiu že zagotovila.

Kljub vsemu Srbi v močni zasedbi Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov ter Mihailo Vasić niso želeli razprodajati ugleda in so gladko zdrveli do zmage, pri čemer so jim močnejši odpor nudili zgolj Katarci v polfinalu. Slednje kot tehnični vodja usmerja nekdanji slovenski reprezentant Aleš Kunc, ki je bil s predstavami svojih varovancev zadovoljen, seveda pa tudi on že pogleduje proti olimpijskim kvalifikacijam: “Že v skupini se bomo pomerili s Slovenijo, kar mi osebno ni najbolj pogodu, ampak kaj hočemo. Seveda tudi Katar želi na igre v Tokio."

Slovenska vrsta je ob rahli poškodbi Simona Finžgarja predstavila trojico Pirana. Anžetu Srebovtu, Gašperju Ovniku in Adinu Kavgiću sta se pridružila še člana Kranja Boris Jeršinin Mensud Julević. V soboto so naši premagali Kanado z 20:19 ter Mongolijo z 22:14, ko je počival Kavgić, v odločilnih srečanjih dan kasneje pa ga je na tribuni zamenjal Srebovt. Slovenija se je neposredno uvrstila v polfinale in tam znova naletela na Kanadčane, ki so celoten turnir odigrali zgolj s tremi igralci, toda prav proti naši vrsti se je “utrgalo” preverjenemu ostrostrelcu Steveu Siru, ki je s tremi dolgometražnimi meti poskrbel za šokantnih 7:1 na začetku tekme. Slovenci se niso predali, temveč so vztrajno topili zaostanek in v zadnji minuti izenačili na 17. Nato je Jeršin kakšno sekundo prepozno zadel potencialno zmagoviti met, v podaljšku pa se je razigral nekdanji igralec Budućnosti Kyle Landry. V boju za tretje mesto je Slovenija na krilih Gašperja Ovnika odpravila Katar, “javorjevi listi” pa so v velikem finalu proti Srbiji držali korak zgolj v prvi polovici srečanja, nakar jim je enostavno zmanjkalo moči.

Slovenski selektor Matic Vidic je bil kljub vsemu zadovoljen, seveda pa tudi on razmišlja, koga poslati v boj za olimpijske igre: “Po pravici povedano še ne vem, kdo bo zaigral v Indiji. Načeloma naj bi imeli prednost člani Pirana, toda Kranjčana Jeršin in Julević sta se tudi karakterno dobro vključila. Navsezadnje so pripravljalni turnirji namenjeni prav temu, da preverimo, katere naveze se najboljše ujamejo.” Podobne sladke skrbi tarejo tudi srbski strokovni štab, ki pa ima do olimpijskih iger še dovolj časa, da izbere udarno četverico: “Vsekakor se ne bomo ravnali po svetovni lestvici. Preizkušamo različne kombinacije, veliko fantov želi v Tokio, zaradi morebitnih poškodb pa bomo s prijavami počakali prav do konca.”


Najbolj brano