Poskusili bodo priti do prav vseh upokojencev

Slovenski kulturni praznik so hrpeljsko-kozinski upokojenci proslavili z vselitvijo v nove društvene prostore v prehodu pri občini. Načrtujejo, da se bodo v njih družili vsak dan, začenjajo tudi s sodelovanjem v projektu Starejši za starejše.

V prehodu pri občinski stavbi se bodo zdaj zbirali člani društva upokojencev Hrpelje-Kozina.  Foto: Helena Race
V prehodu pri občinski stavbi se bodo zdaj zbirali člani društva upokojencev Hrpelje-Kozina.  Foto: Helena Race

HRPELJE > Društvo upokojencev Hrpelje-Kozina zadnjih pet let ni imelo prostorov. Kjer so se nekdaj družili, je občina uredila dnevni center za starejše Ruj, zdaj pa je društvu namenila obnovljene prostore v prehodu pri občinski stavbi, kjer je bil nekdaj gostinski lokal. Občina ga je pred več kot petimi leti odkupila in v njem sprva nameravala urediti turistično-informacijski center, zdaj pa ga je namenila upokojencem. Kot je povedala županja Saša Likavec Svetelšek, je občina za obnovo namenila približno 40.000 evrov. Uredili so prostor za druženje s čajno kuhinjo in sanitarijami. Ključe je županja v petek predala predsednici društva Janji Babič.

Društvo združuje kar 290 članov, ki so se doslej družili le na izletih, meddruštvenih športnih igrah, prireditvah ob praznikih, aktivni so bili še v Rdečem križu. Zdaj pa bodo svoj program lahko obogatili. “Ta prostor nam bo omogočil druženje. Nismo še dorekli vsega, a kot kaže, bo odprto kar vsak dan,” pravi Janja Babič in našteva, da bodo lahko brali časopise, kartali, organizirali kulturne večere, pripravljali razstave, izobraževanja in še kaj. Že zdaj so člani nove prostore obogatili z razstavo ročnih del na temo Ljubo doma, kdor ga ima.

Člani društva so v novih prostorih že pripravili razstavo ročnih del. Foto: Helena Race

Mreža pomoči

Predsednica pa napoveduje še zahtevnejše delo: “Sodelovali bomo v projektu Starejši za starejše. Organizirali bomo skupine prostovoljcev in preverili, koliko je v občini starejših od 69 let, kakšne so njihove potrebe in kako bi jim lahko pomagali: s sodelovanjem s patronažno službo, pomočjo na domu, svojci, prevozi ... To ne bo lahko delo, a imamo člane, ki so že ponudili pomoč in so pripravljeni opraviti kako delo, na primer kaj popraviti, nasekati drva in podobno. Tako bi ustvarili mrežo sodelovanja.” Priti želijo do tistih starejših, ki so osamljeni in ki si ne upajo ali ne morejo sami priti do njih, poudarja Babićeva.

V kulturnem programu ob otvoritvi novih prostorov je zapel pevski zbor hrpeljske osnovne šole, misli o kulturi pa je delila Vera Bernetič.


Najbolj brano