53. Kraškemu pustu bosta kraljevala kralj Trumpič in kraljica Melisa

Na pustno soboto bodo openske ulice tudi tokrat, že 53. leto zapored, napolnili pustni vozovi in skupine, so napovedali na petkovi predstavitvi največjega vsakoletnega dogodka slovenske manjšine v Italiji. V pustnem času bosta tam kraljevala kralj Trumpič in kraljica Melisa.

Kralj Trumpič in kraljica Melisa se hudomušno zgledujeta po 
ameriškem “kraljevskem” paru. Foto: Petra Mezinec
Kralj Trumpič in kraljica Melisa se hudomušno zgledujeta po ameriškem “kraljevskem” paru. Foto: Petra Mezinec

PROSEK > Odločitev organizatorjev Kraškega pusta, da program prireditve predstavijo v Domu Prosekar na Proseku, ni naključna, saj Opčine in Prosek letos pripravljata skupen voz za nastop na openski pustni povorki.

Pet vozov in dvanajst skupin

Povorka bo v soboto, 22. februarja, po glavni openski ulici krenila ob 14. uri. Tokrat se bo na njej predstavilo pet vozov in 12 skupin.

5

vozov in

12

skupin bo sodelovalo na 53. Kraškem pustu na Opčinah

Kraški pust ni zgolj veseljačenje, je tudi pomemben del tradicije, so na Proseku poudarili tudi nekateri politiki, med njimi deželni svetnik dežele Furlanija Julijska krajina Igor Gabrovec in predsednik tržaškega občinskega sveta Francesco di Paola Paneteca, a nobena skrivnost ni, da se organizatorji že vrsto let soočajo z mnogimi nepotrebnimi preprekami.

Na predstavitvi programa Kraškega pusta sta zbrane pozdravila tudi kralj Trumpič in kraljica Melisa. Foto: Petra Mezinec

Prva je vse manjše število vozov. “Pozval bi vse vasi, naj se odločijo sodelovati in tako olajšajo delo organizatorjem. Le tako bo prireditev lahko preživela. Vloga vasi je pomembna,” je v imenu lanskih zmagovalcev, Štivana in Medje vasi, pozval Igor Tomasetig.

Druga težava je birokracija, ki organizatorjem, prostovoljcem, pobere preveč časa in energije. “Neprestano se moramo ukvarjati s papirologijo, kot da bi bili profesionalno podjetje. Poleg tega postajajo vse strožje omejitve glede vozov in varnosti,” je pojasnil Igor Malalan, glavni koordinator Kraškega pusta.

Že vrsto let tudi opozarjajo na potrebo po prostoru za shranjevanje vozov. Prostora je na Tržaškem več kot dovolj, je prepričan Malalan.

Lani je zmagal voz Medje vasi in Štivana. Kdo bo komisijo najbolj prepričal letos? Foto: Petra Mezinec

Trumpič in Melisa obljubljata pestro pustno dogajanje

Prireditev se bo začela že 20. februarja, na pustni četrtek, ko bosta na Opčinah oblast prevzela kralj Trumpič in kraljica Melisa. Premierno sta se predstavila že v petek na Proseku, kjer sta obljubila pestro pustno dogajanje. “Živijo, pust!” je bil navdušen zgovoren Trumpič, ki tako kot njegov ameriški bratranec veliko govori, kraljica Melisa pa je zagotovila, da je sicer v javnosti res bolj tiha, a je zato doma toliko bolj glasna. V četrtek bo žrebanju startnih list sledil nastop gledališke skupine društva Trillek, za veselo vzdušje pa bodo poskrbeli godci iz Saleža. Pestro bo tudi naslednji dan, ko bo predstavi čarodeja Mareta Čareta sledil nastop ansambla Jastrebi. Glavno dogajanje pa bo sledilo v soboto. Najboljše skupine in vozovi bodo tudi tokrat nagrajeni, zabava pa se bo nadaljevala na borjaču Prosvetnega doma. Novost letošnjega leta je neposreden prenos sprevoda na televizijskem programu Rai 3 bis, mogoče pa si ga bo ogledati tudi po družabnem omrežju Facebook.


Najbolj brano