Veličasten dvojni medijski jubilej ob prazniku

Slovenci od Milj do Kanalske doline bodo letošnji kulturni praznik obeležili s prireditvijo v Kulturnem domu v Trstu, s katero bodo počastili 75 let slovenskega radia in 25 let slovenske televizije v Italiji. Oba sta, je včeraj poudaril direktor deželnega sedeža RAI, v tem obdobju “v regiji konfliktov in napetosti” ustvarjala dialog.

O prireditvi in pomenu slovenskih medijev v Italiji so včeraj spregovorili (z leve): Ksenija Dobrila, Guido Corso, Walter Bandelj, Marko 
Tavčar in Martina Repinc. Foto: Marica Uršič Zupan
O prireditvi in pomenu slovenskih medijev v Italiji so včeraj spregovorili (z leve): Ksenija Dobrila, Guido Corso, Walter Bandelj, Marko Tavčar in Martina Repinc. Foto: Marica Uršič Zupan

TRST > Slovenski programi, ki pri deželnem sedežu italijanske javne radiotelevizije Rai skrbijo za obveščanje slovenske manjšine v Italiji in za druge vsebine Slovencev od Milj do Kanalske doline, ustvarijo vsako leto 208 ur televizijskega in čez 4500 ur radijskega programa v slovenskem jeziku. Zanje skrbi 49 zaposlenih novinarjev in drugih programskih delavcev, ob tehnični podpori skupnega osebja deželnega sedeža Rai.

Slovenski programi Rai - dejavniki dialoga

“Radio Trst in slovenska televizija nista le izložba kulture te regije - pri čemer mislim kulturo v najširšem smislu, vključno z znanostjo in inovacijami - temveč tudi dejavnika bratstva in miru. Sta akterja in promotorja kulturnega diskurza,” je poudaril direktor sedeža Rai Guido Corso ob včerajšnji predstavitvi osrednje prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v nedeljo popoldne v Kulturnem domu v Trstu.

Guido Corso

direktor deželnega sedeža RAI

“Radio Trst in slovenska televizija sta dejavnika bratstva in miru. Sta akterja in promotorja kulturnega diskurza.”

Glavni urednik Slovenskih informativnih sporedov Marko Tavčar je izpostavil pomen dogodka, s katerim bodo obeležili izjemno delo, ki je bilo opravljeno v preteklih 75 in 25 letih, in vlogo, jo imajo slovenski sporedi za naprej: “Informacija je ena ključnih postavk te naše hiše, v tem je tudi pomembna vloga javne informacijske službe in ponosni smo, da to lahko soustvarjamo.”

Rai prvič organizator slovenske prireditve

Prireditev pripravlja deželni sedež Rai. Prvič se bo zgodilo, da bo Rai sodeloval pri pripravi osrednjega dogodka ob slovenskem kulturnem prazniku, je pomen tega poudarila odgovorna urednica Slovenskega programskega oddelka pri deželnem sedežu Rai Martine Repinc.

Pokrovitelja prireditve sta krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij. “Ker so mediji pomemben element pri gradnji jezika in narodne zavesti, ker so povezovalni dejavnik naše skupnosti,” je poudarila predsednica SKGZ Ksenja Dobrila. Predsednik SSO Walter Bandelj pa je poudaril pomen dialoga, ki ga širi Rai v prostoru.

Pesniški sprehod

Pobudo za prireditev je dala dolgoletna radijska delavka Marija Brecelj, ki je povabila k sodelovanju več mlajših soustvarjalcev. Režiserka Patrizia Jurinčič Finžgar je prireditev z naslovom Dokler veter ne menja svojega jezika (po verzu koroškega pesnika Gustava Gnamuša) zasnovala kot sprehod po Trstu, med katerim poskuša moški skozi besede pesnikov razložiti ženski svojo identiteto, ona pa mu odgovarja s svojimi odgovori - odgovori pesnic. Tako se bo skozi scenarij novinarja in pesnika Mihe Obida predstavila paleta slovenskih pesnikov in pesnic, vmes pa bodo nastopili številni glasbeniki pod vodstvom Andrejke Možina, ki je tudi avtorica glasbe.

Prireditev v Kulturnem domu bo Radio Trst A prenašal v živo, mogoče ji bo prisluhniti tudi prek spleta na www.sedezfjk.rai.it, televizijski posnetek pa bo na ogled v nedeljo, 16. februarja, ob 20.55 na mreži RAI3bis.


Najbolj brano