SDS, SMC, NSi in Desus bodo nadaljevale pogovore o oblikovanju koalicije

Volja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom SDS obstaja. Pogovori med SDS, SMC, NSi in Desus se bodo nadaljevali prihodnji teden.

Predsednik SDS Janez Janša po ločenih sestankih z vodstvi strank 
SMC, NSi in Desus ni dal izjave, so pa iz SDS sporočili, da se bodo 
pogovori o oblikovanju koalicije med naštetimi partnerji nadaljevali.  Foto: STA
Predsednik SDS Janez Janša po ločenih sestankih z vodstvi strank SMC, NSi in Desus ni dal izjave, so pa iz SDS sporočili, da se bodo pogovori o oblikovanju koalicije med naštetimi partnerji nadaljevali.  Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik SDS Janez Janša po ločenih sestankih z vodstvi strank SMC, NSi in Desus ni dal izjave, so pa iz SDS sporočili, da se bodo pogovori o oblikovanju koalicije med naštetimi partnerji nadaljevali.

Vabilu na današnje ločene pogovore s stranko SDS so se danes popoldne odzvale SMC, NSi in Desus. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je po srečanju z vodstvom SDS kameram izognil, med vrati pa vseeno potrdil, da so bili pogovori s SDS konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali.

Svet stranke SAB je potrdil predlog Alenke Bratušek, da stranka začne priprave na morebitne predčasne volitve, vzpostavi volilni štab in začne s postopki evidentiranja kandidatk in kandidatov, so v sporočilu za javnost zapisali v stranki. Vnovič so tudi izrazili prepričanje, da bodo svoj volilni rezultat glede na zadnje volitve leta 2018 še izboljšali in dobili sedem do osem poslanskih mandatov. Svet stranke je podprl tudi pobudo za oblikovanje projektne vlade, ki bi do predčasnih volitev omogočila sprejem sprememb volilne zakonodaje, skrajšala čakalne vrste v zdravstvu, sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi in zagotovila pogoje za lažji dostop mladih do nakupa prvega stanovanja, so še sporočili. Pobudo za razmislek o oblikovanju take projektne vlade je Bratuškova v začetku tedna poslala vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS, ki spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo volilnih okrajev kategorično zavrača. Tako se je Bratuškova ta teden sestala s SD, Desus in NSi. Slednji se sicer o morebitni koaliciji pogovarjata tudi s SDS. V SMC so napovedali, da se bodo najprej udeležili pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši, tako da je Bratuškova v prihodnjih dneh izrazila pričakovanje, da bi se sestali prihodnji teden. Vabilo za srečanje so zavrnili v LMŠ, Levici in SNS. Ob predlogu projektne vlade so v SAB sicer ocenili, da izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu. STA

Brez izjave za javnost so srečanje zapustili v NSi, medtem ko je Aleksandra Pivec (Desus) strnila vzdušje na sestanku. Današnja ločena srečanja so bila le informativne narave. “Povedano je bilo, da ko se zaključijo pogovori z vsemi strankami, bo tudi z njihove strani padla odločitev,” je o tem, da ima vse niti v rokah SDS, povedala Pivčeva. V drugi fazi se bodo pogovarjali o programskih izhodiščih.

Aleksandra Pivec po pogovoru s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: STA)

Čeprav je Janez Janša že v vabilu na današnja srečanja zapisal, da bodo na pogovorih preverjali tudi kadrovski bazen posameznih strank, je Aleksandra Pivec to, da bi se že danes pogovarjali o kadrih, zanikala. “Pred kadrovskimi rešitvami se bomo morali pogovoriti, ali lahko programsko zbližamo stališča,” je dejala.


Najbolj brano